OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2017.06.23

Habony Árpádról, a rezsicsökkentésről, Magyarország versenyképességéről és egy meddőségi centrumról is szó volt pénteken az Országgyűlésben az interpellációk között.



Jobbik: jogszerűen járt el a rendőrség a reptéren?

Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy Habony Árpád egy magánrepülővel érkezett vélhetően Hongkongból Ferihegyre, ahol a rendőrség távol tartotta tőle az újságírókat, majd helikopterrel távozott a helyszínről. Az ellenzéki politikus szerint sok kérdés adódik az ügyben, egyebek mellett az, hogy nem szükséges-e megvizsgálni, hogy a férfi eleget tesz-e adózási kötelezettségeinek. Arról is érdeklődött, hogy a rendőrség jogszerűen járt-e el, illetve Habony Árpádnak van-e diplomata útlevele.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: Habony Árpád nem állt és nem áll jogviszonyban kormányzati szervvel, nem tölt be közfunkciót és nem rendelkezik diplomata útlevéllel. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a Jobbik azt várja, hogy a kormány kövesse, hogy magyar állampolgárok mikor, kivel, hová utaznak. Közölte azt is, a megjelölt helyszínen és időpontban a rendőrség nem látott el biztosítási feladatot és nem foganatosított intézkedést. Egyúttal azt javasolta a Jobbiknak, hogy tisztázza Kovács Béla EP-képviselő pénzügyeit.

Szilágyi György nem fogadta el a választ, a parlament azonban igen: 101 igen és 22 nem szavazattal.



LMP: ki fizeti a rezsinövelés árát?

Schmuck Erzsébet (LMP) egy nemzetközi előrejelzésre hivatkozva azt mondta, hogy a következő két évtizedben nő a nap- és szélenergia szerepe, és zuhannak a beruházási költségek, emiatt 5 forintos kilowattóra áron lehet a piacon áramhoz jutni. Eközben Paks II. 2026-tól 21 évig 27-31 forintért fog termeli - tette hozzá, elítélve a magyar-orosz atomszerződést. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, ki fizeti meg a rezsinövelés árát és van-e forgatókönyv a radikális árcsökkenésre.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár azt válaszolta, hogy az LMP képviselője nem olvasta precízen az elemzést, az ugyanis csak a termelői árra vonatkozott és figyelmen kívül hagyta egyebek mellett a hálózat-fenntartási, rendszerszabályozási díjakat, továbbá a fogyasztókhoz juttatás költségeit. Hozzátette: azt sem vették figyelembe, hogy 2040-ig évi 2 százalékkal nő az energiaigény. Az államtitkár közölte azt is, hogy a paksi bővítés a klímavédelmi célok teljesítése miatt is szükséges, az unió másfél éves vizsgálata pedig a beruházás gazdaságosságát mutatta ki.

Schmuck Erzsébet nem fogadta el a választ, a képviselők viszont 104 igen, 6 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett igen.



Fidesz: javult Magyarország versenyképessége?

Bencsik János (Fidesz) méltatta, hogy Magyarország 2013-ban kikerült a túlzott deficiteljárás alól és rendre tartja a 3 százalék alatti hiányt, az adósság pedig folyamatosan csökken. Kiemelte: tavaly mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlotta az államadósságot. Értékelése szerint Magyarország visszanyerte önrendelkezését, az intézkedések pedig lehetővé teszik a családok boldogulását, a vállalkozások növekedését és a kiegyensúlyozott gazdasági teljesítményt. A további lépésekről érdeklődött.

Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára válaszában kifejtette, hogy 2010 után sikerült helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt és megteremteni a növekedés feltételeit. Kiemelte, hogy az idei első negyedévben 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedés volt, csökkent az államháztartási hiány és rekord alacsony a munkanélküliség. A további feladatok között a versenyképesség további növelését jelölte meg, jelezve: ehhez a legfontosabb a képzett munkaerő, s ezt szolgálja a hatéves bérmegállapodás, továbbá az adó- és járulékterhek csökkentése.

A kormánypárti képviselő elfogadta a választ.


MSZP: valóban csökkentik a meddőségi centrumok számát?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, a vágyott gyermekek megszületésének valóban az a módja, hogy csökkentik a meddőségi centrumok számát. Elmondta, a kormány nemrégiben bejelentett családtámogatási javaslatai között nem szerepel a lombikkezelések finanszírozásának megemelése, sőt be akarnak zárni egy meddőségi központot.

Hozzátette: a lombikkezelések 70 százalékát a magántulajdonú Kaáli Intézet fővárosi és vidéki rendelőiben végzik, ma Magyarországon több tízezer gyermek megszületését lehet ennek az intézetnek megköszönni. Szerinte a kormányt zavarja az intézet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a képviselő felszólalásának célja az volt, hogy egy részben külföldi tulajdonú cégnek lobbizzon a profitja garantálása érdekében.

Elmondta, a Debreceni Egyetem szerződése év végén lejár a Kaáli Intézettel és az egyetem saját infrastruktúrájában működteti tovább a központot, és átveszi a munkatársakat is. A meddőségi kezelésre szorulók szempontjából semmi nem változik - hangoztatta. Hozzátette: egyetlen dolog változik, nem fog a bevétel egy része külföldre vándorolni.

Az ellenzéki képviselő úgy válaszolt, "nem lobbista vagyok, hanem egy érintett", és maguknak az a dolguk, hogy "kitakarodjanak" a magyar családok hálószobájából. Bangóné Borbély Ildikó a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont 102 igen és 19 nem szavazattal elfogadta azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!