OGY - Krónika 5. rész (kérdések, azonnali kérdések)

Belföld, 2017.03.13

Az uniós pályázatokról, a fakivágásokról és az Illatos úti telepről is szó volt hétfőn a kérdések között az Országgyűlésben. Az azonnali kérdések között az MSZP Matolcsy Györgyöt, a nemzeti bank elnökét kérdezte.



Jobbik: nehézkesek az uniós pályázatok



Szilágyi György (Jobbik) az uniós pályázatokkal kapcsolatos problémákat tette szóvá. Szerinte a megjelent felhívások többsége állami intézmények finanszírozását szolgálja, a kifizetések üteme pedig messze elmarad a tervezettől, a döntéshozatali folyamat továbbra is lassú, átláthatatlan.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, március 6-án a 2014-20 közötti időszak támogatási keretének 95 százalékát hirdették meg. Azt vállalták - folytatta - , hogy március 31-ig az összes pályázat megjelenik.

Hozzátette: azt is vállalták, hogy az év végig a források 85 százalékát kötik le szerződéssel. Megjegyezte, március 6-án 4663 milliárd forint volt lekötve a rendelkezésre álló 8500 milliárd forintból.

Lázár János közölte, 2200-2700 milliárd forint kifizetését várják 2017-ben.



Az LMP a fakivágások ellen emelt szót



Schmuck Erzsébet (LMP) szerint "a kormány pénznyelő építési láza megállíthatatlanul szedi áldozatait a budapesti és a vidéki zöldterületek és fák körében". Csak Budapesten háromezerre tehetők az eddigi és tervezett fakivágások - mutatott rá. Szóvá tette, hogy nincs kerettörvény, amely szabályozná ezt a kérdést és már az önkormányzatoknak sincs esélye arra, hogy befolyásolják zöldterületeik sorsát.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyi államtitkára szerint a zöldfelületek átalakítása, kivágása nem ítélhető meg egyértelműen negatív cselekedetként, mert az történhet közműépítés, vízgazdálkodás, sőt természetvédelmi érdek miatt is.

Elmondta, a kormány több eszközt is biztosít az önkormányzatoknak, amelyek a zöldterületek feletti rendelkezést erősítik, ilyen például a helyi településszerkezeti tervek. Céltalan, ok nélküli fapusztítást a kormány nem vállal fel és a polgármestereket sem kényszeríti fakivágásra - rögzítette.



LMP: mikorra várható az Illatos úti telep teljes kármentesítése?



Schmuck Erzsébet (LMP) felidézte, hogy a kormány 2015 őszén végre intézkedett az Illatos úti veszélyes hulladékról, de addigra közben számos egészségkárosító anyag jutott a környezetbe, amelyek koncentrációja a környéken a megengedett határérték sokszorosa. Mikorra várható a terület teljes kármentesítése? - kérdezte.

V. Németh Zsolt válaszában közölte, a munka nem állt meg, a szennyezés felszámolása folyamatban van. Hozzátette: szeptemberig megtörténik a szennyezett épületek, berendezések, tartályok elbontása és végleges elszállítása. A most zajló munkálatok a kármentesítés továbbfolytatásának fontos feltételei - jelezte.

Azt mondta, a felszámolási eljárás szabályai szerint a vegyi művek környezeti terheinek rendezése elsősorban a felszámoló feladata.



Azonnali kérdések


MSZP: mi az alapja Matolcsy kijelentésének a kormány- és jegybankbuktató tevékenységről?


Bárándy Gergely (MSZP) Matolcsy György jegybankelnök közelmúltbeli parlamenti felszólalását idézte, amelyben arról beszélt, hogy egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak, amely 2014 őszén indult el. Bárándy Gergely azt kérdezte a nemzeti bank elnökétől, van-e alapja a kijelentésének "vagy csak hülyeségeket beszélt". Ha van alapja, mi az? - faggatta őt, majd is tudakolta tőle, hogy fizetett-e bérleti díjat Patai Mihálynak, amikor a lakásában lakott.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a lakáskérdésre azt válaszolta: "nemhogy az épületet és a lakást nem találta el, hanem a kerületet sem".

Az igazi kérdés az - folytatta -, hogy feltűntek-e Bárándy Gergelynek a 2014 őszén, telén és 2015 elején Magyarországon történtek. Ezzel kapcsolatban idézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki szerint 2014 őszén az akkori amerikai ügyvivő, André Goodfriend közvetlenül és direkt beavatkozott a magyar belpolitikai folyamatokba. "Egyetértek" - mondta Matolcsy György.

A jegybankelnök idézett a DK-s Ara-Kovács Attilától is, aki a Magyar Narancsban azt mondta: az amerikai profi diplomáciai beavatkozás már most oly mértékben billentette ki az orbáni világrendet a sarkaiból, ahogyan azt semmilyen magyar politikai erő nem lett volna képes, és folytatás várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!