OGY - Krónika 5. rész (kérdések, azonnali kérdések)

Belföld, 2017.05.22

Az állami vagyonnal való gazdálkodás, a kivándorlás, a külföldről hazatérő fiatalok támogatása is szerepelt az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: miért nem lépnek a kármentesítési ügyekben?



Schmuck Erzsébet (LMP) szerint százszámra vannak szennyezett területek az országban, s hiába van kármentesítési program, a kormány csak katasztrófaközeli helyzetben hajlandó lépni. Az ellenzéki képviselő szerint a károkozók felelősségének megállapítására és kártérítési kötelezettségének érvényesítésére lenne szükség.

Bitay Márton Örs, a földművelési tárca állami földekért felelős államtitkára egyetértett azzal, hogy nem szabad engedni, hogy a károkozók eltűnjenek. A károkat a szocialista iparosítás időszakára vezette vissza, szerinte ezzel még a következő generációknak is foglalkozniuk kell majd. Beszámolt arról, hogy eddig 232 milliárd forintot használtak fel az országos programban, a Cséry-telep kármentesítésére például 140 millió forintot fordítanak, a Hortobágyon pedig 400 millió forint értékű program zárult le.



MSZP: teljesítették-e az onkológiai vizsgálatok kéthetes határidejét?



Tukacs István (MSZP) arról érdeklődött, hogy teljesül-e az onkológiai vizsgálatok kéthetes határideje. Mint mondta, látott olyan előjegyzést, ami egy évvel későbbre szólt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt felelte: 7695 CT és MRI vizsgálatot végeztek el a módosítás óta, nem érkezett megkeresés arról, hogy valahol nem tudták volna tartani a határidőt. A feladatra 180 milliárd forint jut ma és ösztönzőket is bevezettek a vizsgálatok gyorsítására - tette hozzá.



Azonnali kérdések



MSZP: hogy gazdálkodik a kormány az állami vagyonnal?


Heringes Anita arról beszélt: megdöbbentő adatokat látni arról, hogy az egyes cégeket milyen forrásokkal támogatnak állami vállalatok. Példaként hozta, hogy az MVM Zrt. 2015-ben 208 millió, 2016-ben több mint 2 milliárdot költött reklámtevékenységre, s ezek főként baráti cégek zsebében landoltak. Ez így rendben van, az állami vagyonnal így kell gazdálkodni? - firtatta.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úgy reagált: 2010 óta ugyanazt a tematikát folytatja az MVM reklámszponzoráció területén, mint előtte. A nagyvállalat bevételeit a piacról szerzi, semmilyen állami finanszírozást nem kap, nettó költségvetési befizető. 2016-ben több mint 130 milliárdot fizetett be a költségvetésbe, 48 milliárdos adózott eredménnyel zárta - rögzítette.


Jobbik: mit tesz a kormány a kivándorlás ellen?


Z. Kárpát Dániel azt mondta, rémisztő statisztikai adatok és előrejelzések láttak napvilágot arról, hogy több mint 300 ezren tervezik, kivándorolnak Magyarországról, s egyre többen tolják ki a visszatérés idejét. Ezek fényében a kivándorlást serkentő tényezőkön hogyan változtatna a kormány? Mikor milyen formában hajlandók állami hátterű bérlakásépítő programot indítani, ami valódi életlehetőséget biztosít mindenkinek?

Tállai András államtitkár közölte: amennyien távoznak az országból munkavégzés céljából, annyian haza is jönnek.

Cáfolva a kilátástalannak nevezett helyzetet kitért arra, hogy négy százalék feletti a gazdasági növekedés, az első negyedévben 11 százalékkal nőttek a reáljövedelmek, 2010 óta közel 700 ezer munkahely jött létre, s életpályák indulnak.

Megjegyezte: a kormánypártok otthonteremtési programja lényegesen komolyabb alternatívát jelent, s elindultak a lakásproblémák megoldása felé.


LMP: a magyar kormány elbánt a külföldről hazatérő fiatalokkal


Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy a magyar kormány alaposan elbánt a külföldről hazatérő fiatalokkal. A Vállalkozz itthon fiatal! program esetében 3 milliós támogatást ígértek azoknak, akik Budapesten vagy Pest megyében vállalkozást indítanak. Eddig 117 fiatalt fogadtak be a programba, s öt főnek ítéltek meg támogatást, de ők egy fillérhez sem jutottak hozzá. Szerinte kamuprogramok szintjén foglalkoznak csak ezzel a kérdéssel, s nem ez az első program, ami befuccsol. Mikor indulnak be a kifizetések, lesz felelősségre vonás? - kérdezte.

Cseresnyés Péter államtitkár azt mondta, mindenkit bűn félrevezetni, ezért jó lenne, ha megfelelően tájékozódna Schmuck Erzsébet mielőtt kérdést tesz fel.

A képviselő szerinte keveri a Gyere haza fiatal! programot a Vállalkozz itthon fiatal! kezdeményezéssel, ugyanis két különböző programról van szó. A vállalkozásokat segítő kezdeményezésnél első körben 211 üzleti tervezetet bíráltak el, s ezekből aztán 67 támogatási kérelem érkezett, egyharmaduknál született támogatásról döntés - jelezte.


Fidesz: migrációt ösztönző videó látott napvilágot


Salacz László arról beszélt, hogy Európa egyik fele, közte Magyarország minden lehetséges eszközzel az illegális bevándorlókat igyekszik visszaszorítani, de eközben bizonyos civil szervezetek migrációt támogató videóval, propaganda filmmel bátorítják az embereket az útra kelésre. A videó forgatókönyvét szavai szerint Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által támogatott Aspen Institute egyik oszlopos tagja jegyzi, s része annak az egész pályás letámadásnak, amit Magyarország ellen folytat Soros György. Meddig süllyedhetnek meg a migrációt támogató szervezetek? - kérdezte.

Kontrát Károly államtitkár azt mondta, hogy egyre több jogtalan támadás éri Magyarországot. Az animációs filmmel Soros György alátámasztotta azt a politikáját, hogy a migránsokat bármi áron, akár varázsszőnyegen is az unióba kell szállítani. A magyar kormány azonban megvédi az embereket, nem bontja le a kerítést, nem szünteti meg a tranzitzónákat és nem helyezi hatályon kívül a vonatkozó szabályokat - rögzítette, hozzátéve: a kabinet migrációs politikája a nemzeti konzultáció során is jelentős támogatást kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!