OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2017.04.24

Az azonnali kérdések után napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját hétfőn az Országgyűlés.



Az LMP egy kistelek melletti útról kérdezett



Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy Kistelek mellett van egy uniós támogatással épült út, amely nem vezet sehová, a végén földút kezdődik. Azt is szóvá tette, hogy a közelben lévő logisztikai központban mindössze a területet rendezték el és három konténert állítottak fel 500 millió forintból, a tervezett vasút nem épült meg. Úgy vélte, amíg van uniós forrás, tart egy fejlesztés, aztán abbamarad. A kormány véleményét kérte erről.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy utánajárnak az említett eseteknek és írásban megválaszolja a kérdéseket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy számtalan hasonló mezőgazdasági útkereszteződés van, az LMP azonban "budapesti szűk rétegpártként" nem látja ezeket. Elmondta azt is, hogy a logisztikai bázison tavaly túlárazást állapított meg a Miniszterelnökség, az előleg visszafizetése folyamatban van.


Fidesz: ki fizeti a tüntetőket?



Pánczél Károly (Fidesz) az amerikai elnökválasztással összefüggésben példaként hozta, hogy a Donald Trump győzelmét elfogadni nem tudók spontán, alulról jövő megmozdulásként hirdettek tüntetéseket, miközben a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány 247 millió dollárral támogatta a mögötte álló szervezeteket. Hozzátette: Macedóniában is 5 millió dollárt kaptak "úgynevezett civil szervezetek" a kormány destabilizálására, amelyek egyebek mellett festékkel töltött palackokkal dobáltak meg középületeket. Felvetette, hogy ezt igyekeztek Magyarországon is tenni.

Mikola István, a külgazdasági és külügyi tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára azt válaszolta: a nyugat-balkáni ország Magyarországhoz hasonlóan védi a határait, ennek tudható be, hogy instabil helyzetet próbálnak előidézni. Megjegyezte, úgynevezett civilek - amelyek nemzetközi hálózatok budapesti irodái - Magyarországon is befolyásolni akarják az ország politikáját, s a támadások mögött az áll, hogy a kormány ellenáll az illegális bevándorlással szemben.



MSZP: mire számíthatnak a gazdák a fagykár után?



Legény Zsolt (MSZP) arról számolt be, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több hullámban érte fagykár gazdákat, elsősorban a gyümölcsösökben keletkeztek károk. Megjegyezte, nem ez volt az első eset, a kárenyhítési rendszer pedig nem tudja megoldani a problémát. Azt kérdezte, mire számíthatnak a gazdák.

Nagy István, a földművelési tárca parlamenti államtitkára egyetértett azzal, hogy a szabolcsi terület évről évre ki van téve a fagykároknak. Elmondta, hogy a kormány a napokban új agrárkár-enyhítési rendszerről döntött, aminek révén több forrásra jogosultak lehetnek a károsultak. Hosszú távú megoldásként hivatkozott egy vízelvezető rendszer kiépítésére, amit azzal magyarázott, hogy a száraz levegőjű területen ki kell egyenlíteni a páratartalmat.


Napirend után


A napirend utáni felszólalások sorát kezdő Demeter Márta (független) arról beszélt, hogy a kormány lépésről lépésre építi ki az autoriter rendszert, miközben önmaga mond le az ország biztonságáról egy "szűk haveri kör" kedvéért.

A kormány nevében válaszoló Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár azt válaszolta, hogy Magyarország alkotmányos rendben működik, az Országgyűlést törvényesen választották meg és jövőre lehetőség lesz arra, hogy a szavazók a választáson értékeljék a kormány és az ellenzék tevékenységét.

Semjén Zsolt (KDNP) arról emlékezett meg, hogy ötven éve hunyt el gróf Széchényi Zsigmond. A miniszterelnök-helyettes felszólalása során üdvözölte a vadász-vadászíró parlamenti páholyban helyet foglaló özvegyét.

A kormány nevében válaszoló Pogácsás Tibor azt mondta, hogy gróf Széchenyi Zsigmond neve egybeforr a világhírű magyar vadászati kultúrával és a kulturált vadászattal.

Hoppál Péter (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban újra egy magyar település lehet Európa kulturális fővárosa. A politikus a jelentkezésre ösztönzött minden magyar várost.

Rétvári Bence (KDNP) a Vác újjáalkotójának is nevezett gróf Migazzi Kristóf bíboros-püspökről emlékezett meg.

Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló az 1915-ös örmény népirtás 102-ik évfordulójának alkalmából emelkedett szólásra.

Szávay István (Jobbik) azt kérdezte, miért nem tesz semmit a kormány a magyar határokon tapasztalható több órás várakozások csökkentéséért.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) államtitkára azt felelte: bebizonyosodott, hogy a szisztematikus határellenőrzés esetén az átkelők a meglévő forgalom mellett nem bírják a nyomást, így azt több helyen felfüggesztették és csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek. Hozzátette: a BM kezdeményezte, hogy a kormány nyárra is függessze azt fel bizonyos szakaszokon.

Magyar Zoltán (Jobbik) Acsalag település problémáiról, a többi között az utak rossz minőségéről beszélt.


Az elnöklő Jakab István az ülést lezárta, és jelezte: a következő ülésnap várhatóan május 2-án lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!