OGY - Krónika 6. rész (bürokráciacsökkentés)

Belföld, 2017.11.14

A közigazgatási bürokráciacsökkentést és egyes eljárások egyszerűsítését célzó törvényjavaslat tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



Újabb közigazgatási ügyek intézése válhat egyszerűbbé


Újabb közigazgatási eljárások válhatnak egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá - ígérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatási bürokráciacsökkentésével és egyes hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggőt törvénymódosító csomagot ismertetve.

Lázár János azt mondta: illetékmentességre számíthatnak azok, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kihasználva vásárolnak ingatlan abban az esetben, ha az ingatlan ára a csok összegével csökkentve nem éri el a 30 millió forintot. Hozzátette: díjmentessé teszik azokat az eljárásokat, amelyek a csok beadásához szükségesek.

Közölte azt is: az állam 170 milliárd forintot költ az elektronikus ügyintézés, a digitalizálás fejlesztésére, amely lehetővé teszi a nyilvántartások egységesítését. Az ügyintézőknek a jövőben nem más-más hivataltól kell megkérniük a szükséges adatokat például a családtámogatási vagy álláskeresési, személyi adatokkal kapcsolatos ügyek intézéséhez, hanem maguk is hozzáférnek azokhoz.

A gépjárművek nyilvántartásával, forgalomba helyezésével kapcsolatos adatok is megosztott adatok, ahol szintén egységes nyilvántartást javasolnak - hangsúlyozta, de a cégnyilvántartással, cégnyilvánossággal, a bírósági cégeljárással és a végelszámolással kapcsolatos ügyintézéseket is egyszerűsíteni kívánják.

Lázár János emlékeztetett a korábbi bürokráciacsökkentő intézkedésekre is, amelyek eredményeként az egy év alatt lebonyolítandó mintegy 20 millió ügy 60-70 százaléka már nyolc napon belül elintézhető.


A Fidesz támogatja az egyszerűsítő javaslatokat


Dunai Mónika (Fidesz) felszólalásában a többi közül a hatóságok közötti szükségtelen és hosszadalmas kommunikáció egyszerűsítését, gyorsítását emelte ki, de azt is fontos célnak nevezte, hogy a díjakat és illetékeket folyamatosan felülvizsgálják, csökkentik vagy megszüntetik azokat.

Szükségszerűnek nevezte az egyes állami támogatások, például a családi otthonteremtési támogatás igénybevételének könnyítését annak illeték- és díjmentességének bevezetésével, de elismerően szólt a cégügyek intézésének egyszerűsítéséről is.

Jelentős kedvezménynek ítélte az első sikeres nyelvvizsga és az emeltszintű idegen nyelvi érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás megállapítására irányuló hatósági eljárás illetékmentességét.


MSZP: elkapkodott a reform


Bárándy Gergely (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a közigazgatási eljárásjog reformja elkapkodott, félkész és rendkívüli nehézségeket okoz majd a jogalkalmazóknak és a polgároknak is.

Ezt a csomagot bürokráciacsökkentésnek eladni nevetséges - jelentette ki. A politikus azt mondta, hogy a javaslat jó része az együttműködésre kötelezett hatóságok közötti kapcsolattartás megkönnyítésében merül ki. Szégyenteljes, hogy a kormányzat nyolc év "süketelés után" próbálja megteremteni annak az informatikai alapját, hogy a különböző hatóságok egymással kommunikálni tudjanak - tette hozzá.

Támogatható az automatikus döntéshozatal megjelentése, de nem adható el" adminisztratív tehercsökkentés - érvelt a képviselő.

A hatósági résznyilvántartások egységesítése az informatika korában nem eredményez érdemi tehercsökkentést, az MSZP nemmel fog szavazni - közölte a politikus.


KDNP: csökkennek a felesleges terhek


Vejkey Imre (KDNP) azt mondta, elkötelezettek a hatósági eljárásokba rejtett felesleges terhek csökkentése iránt. A javaslat mind a közigazgatási eljárásokkal, mind az ügyfélelvárásokkal kapcsolatos kérdéseket egyszerre kívánja rendezni - tette hozzá. A vállalkozóknak és az állampolgároknak kevesebb dokumentumot kell beszerezniük és csökkenek az ügyintézési határidők is - emelte ki.

Egyes hatósági nyilvántartásokat összevonnak, amivel könnyebbé válik a releváns információk beszerzése - emelte ki.

A javaslat módosítja a cégeljárásról szóló törvényt, ezzel indokolatlan adminisztratív terheket szüntet meg és gyorsítja a cégeljárások intézését - hangsúlyozta.

A módosítások célja azoknak a többletterheknek az eltörlése vagy megváltoztatása, amelyek bosszantó nehézségeket jelentek az ügyintézések során - összegzett a politikus.


Jobbik: főleg technikai akadályokat hárít el a javaslat


Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta, hogy a kormánypártok és a Jobbik nem ugyanazt értik bürokráciacsökkentés alatt. A jelenlegi törvénycsomag elsősorban csak technikai akadályokat kíván elhárítani, a Jobbik viszont sokkal szélesebb körben gondolkozik a problémáról - jelentette ki.

Elutasította, hogy a kormányzat úgy beszél a bürokráciacsökkentésről, mint arról az eszközről, amivel sokakat el lehet bocsátani az államigazgatásból. A bürokráciacsökkentés során elsősorban meg kellene becsülni az államigazgatásban dolgozókat és olyan fizetést kellene nekik adni, ami motiválttá teszi őket - mondta. Hozzátette, az is bürokráciacsökkentés, ha a feladatellátást minél közelebb viszik az állampolgárokhoz.

Fontos új elemnek nevezte, hogy ezentúl a kormányhivatalok is hatóságként ellenőrizhetik a víziközmű-társulásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!