OGY - Krónika 6. rész (interpellációk)

Belföld, 2017.09.18

Az iskolakezdés költségeiről valamint az Erzsébet-táborok tapasztalatairól volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.



MSZP: valóban kihozható 15 ezer forintból az iskolakezdés?


A szocialista Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, hogy valóban kihozható 15 ezer forintból az iskolakezdés, mint a KSH adatai mutatják? Szerinte ezek erősen kozmetikázott adatok, s kíváncsi volt arra, melyik család tudta ennyiből az iskolakezdést megoldani. Kitért arra is, hogy az alanyi jogon járó családi pótlékot egy fillérrel sem emelte a kormány, az jelentősen veszített értékéből. Megpróbálták azt is elhiteti, hogy dupla családi pótlékot kapnak a családok, de csak annyi történt, hogy a szeptemberit néhány nappal előbb utalták át, szeptemberben viszont egyáltalán nem lesz juttatás. Felidézte a családi pótlék 40 százalékos emelésére, és a szeptemberi juttatásra vonatkozó javaslatukat, s azt kérdezte: támogatja-e azt a kormány.

Novák Katalin államtitkár szerint a képviselő a valóságtól elrugaszkodott módon a baloldal által elkövetett súlyos vétkeket próbálja számon kérni a kormányon. Felidézte, amikor a szocialisták megszüntették a családi adókedvezményt, elvették a gyes harmadik évét. Akkor tényleg nehéz volt a tanévkezdés - mondta, hozzátéve: míg 2010-ben az ezermilliárdot sem érte el a családtámogatásra fordított összeg, addig jövőre erre 2000 milliárdot fordítanak. Kitért az ingyenes tankönyvellátás és iskolai étkeztetés kiterjesztésére, az Erzsébet-táborok kibővítésére is.

Azt kívánta, hogy a jövő kímélje meg mindannyiukat az MSZP családpolitikájától.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 103 igen és 31 nem szavazattal jóváhagyta.


Jobbik: jelentős terhet ró a családokra az iskolakezdés


Dúró Dóra (Jobbik) szintén az iskolakezdés nehézségeiről beszélt, amely indokolatlanul nagy teher a családoknak, és szerinte a jelenlegi kormány alatt jelentősen nőttek a költségek. Felmérést idézett, miszerint 2012 óta augusztus és szeptember azok a hónapok, amikor a legtöbb család hitel felvételére kényszerül a beiskolázás miatt. Véleménye szerint emellett a kormány a pedagógusok szemébe hazudott, hiszen az életpálya bevezetésekor azt ígérte, mindenkinek a bére nőni fog szeptembertől. Ezt azonban nem így történt, jogszabályt módosítottak, s a pedagógusok egymás kárára kaphatnak emelést - jegyezte meg, s kitért arra is, hogy nem teljesült a minimálbérhez kötés sem.

Kitért a Jobbik vonatkozó kezdeményezéseire, azt kérdezte: hajlandók-e áfa-csökkentéssel olcsóbbá tenni az iskolakezdést, és mikor kínálnak a tanároknak tisztességes bérezéssel járó életpályát.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár úgy reagált: a Jobbik szerint nőnek a költségek, ha ingyenes a tankönyv 1-9. osztályban, s kiterjesztették az ingyenes étkeztetést, amelynek a fedezete nem 29 milliárd mint 2010-ben, hanem 79 milliárd. Szólt arról is, hogy ha a Jobbik javaslata szerint nőttek volna a pénzbeli támogatások, akkor a 2010-es 608 milliárd helyett jövőre 711 milliárdot érnének el, eközben a jövő évi költségvetés 954 milliárdot tartalmaz, azaz az ellenzéki párt javaslata alapján családonként 221 ezer forinttal lenne kevesebb a juttatás.

Nem értette azt sem miért védi a Jobbik a szocialista korszakban privatizált tankönyvrendszert. A pedagógus életpályáról azt mondta: a költségvetésben idén emelésre 44,8 milliárd szerepel, ezt nem egyenlően kapja mindenki, hanem akiről az iskolaigazgató az mondja jobb, az többet kap. Sokszor követelt pont volt, hogy a jobban teljesítő tanárokat jobban lehessen díjazni, s az iskolaigazgatók jogköre szélesedjen - mondta Rétvári Bence.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 109 igen és 28 nem szavazattal jóváhagyta.


A KDNP az Erzsébet-táborok tapasztalataira kérdezett rá


Szászfalvi László (KDNP) az Erzsébet-táborokat a társadalmi felelősségvállalás immár több éves hagyományra visszatekintő megvalósításaként méltatta. Rámutatott: a táborok az egész Kárpát-medencéből fogadnak gyermekeket, de már a fogyatékkal élők is együtt táborozhatnak társaikkal.

A képviselő az idei táborok tapasztalataira kérdezett rá: hányan vehettek részt azokban és milyen további fejlesztéseket tervez a kormány?

Veresné Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a családtámogatások egyik legfontosabb elemeként szólt az Erzsébet-táborokról. Elmondta: idén rekord számú, összesen százezer gyermek táborozott a program keretében, közülük 26 ezren a Balatonnál. Kétezer kárpátaljai magyar is érkezett, valamint ezerötszáz magyarul tanuló ukrán fiatal. A lakóhelyéhez közel, napközis táborban 55 ezren vettek részt.

Beszámolt arról is, hogy a következő három évben 26 milliárd forintból újulhat meg a zánkai és a fonyódligeti tábor, amelyek kapacitása is megkétszereződik, így évente 60 ezer fiatal látogathatja majd.

A képviselő a választ elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!