OGY - Krónika 6. rész (kérdések)

Belföld, 2014.11.24

A szociális ágazat béremeléséről, az önkéntes munkáról, a civil szervezetek támogatásáról, a duális képzés bevezetéséről a felsőoktatásban, illetve a jelnyelvi szolgálat támogatásáról volt szó a kérdések között, hétfőn az Országgyűlésben.



MSZP: mikor kapnak valódi béremelést a szociális ágazat dolgozói?



Korózs Lajos (MSZP) azt kérdezte, mikor kapnak valódi béremelést a szociális ágazat dolgozói. Véleménye szerint az ebben a szférában dolgozók bére elmarad a humán ágazat többi dolgozójáétól. Hozzátette: az adójóváírás eltörlése érzékenyen érintette a szociális területen dolgozókat.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy idén januárban volt utoljára béremelés ezen a területen, és az idei költségvetésben 12 milliárd forint szerepel bérpótlékra. Mint mondta, ez messze nem annyi, amennyit az ezen a területen dolgozók a munkájukért érdemelnek. Közölte, azt tervezik, ha a szociális ellátórendszert átalakították, akkor elindulhat az ágazat bérfejlesztéssel egybekötött életpályaprogramja.



Jobbik: tervezi-e a kormány kifejezni megbecsülését "a hétköznapok hőseinek"?



Sneider Tamás (Jobbik) elmondta, örömteli, hogy egyre jobban terjed az önkéntes munka, a segítői tevékenység. Úgy fogalmazott, "a hétköznapok hősei" teszik a dolgukat, segítenek, ahol tudnak. Tervezi-e a kormány - legalább szimbolikusan - kifejezni megbecsülését számukra? - tudakolta.

Rétvári Bence válaszában az egyik legnagyszerűbb dolognak nevezte az önkéntes munkát, amelyre nagy igény van. Megjegyezte, hogy az önkéntesség kultúrájának elterjesztése érdekében bevezették az érettségi előtti közösségi munkát. Beszélt arról is, hogy nemcsak tanácsadással, információkkal, hanem konkrét anyagi támogatással segítik az önkénteseket, például az Új Széchenyi Tervben meghirdetett pályázatokkal.



LMP: miért kellett "fideszesíteni" a civil pénzekkel kapcsolatos döntéshozatalt?



Schmuck Erzsébet (LMP) szerint világossá vált, hogy a kormánynak miért kellett "fideszesítenie" a civil pénzekkel kapcsolatos döntéshozatali rendszert: "mindenre rá akarják tenni a kezüket". Értékelése szerint a Nemzeti Civil Alap felszámolása és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) létrehozása arról szólt, hogy kiszorítsák a civileket a döntésből, a felhasználás ellenőrzéséből.

Azt kifogásolta, hogy a NEA pályázataiból fideszes politikusokhoz kötődő alapítványok nyertek pénzt. Mikor indul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata a nyilvánvalóan politikai támogatások miatt? - kérdezte.

Rétvári Bence elmondta, a NEA ötezer civil szervezetet támogatott több mint 12 ezer pályázaton, az Ökotárs kezelésében a norvég alap 800 millió forintot osztott szét 20 szervezetnek. Nincs akkora eltérés a NEA által nyújtott 3,5 milliárd és a 800 millió forint között, mint a NEA által támogatott ötezer szervezet és a norvég alapos szervezetek száma között - tette hozzá.



Fidesz: mikor tervezik a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban?



Pósán László (Fidesz) azt kérdezte, mikor, hogyan tervezik a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Elmondta, üdvözlendő, hogy a gyakorlati képzést is behozzák a felsőoktatásba.

Rétvári Bence válaszában közölte, a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakemberképzés az elméleti és a gyakorlati képzést azonos fontossággal kezelő duális felsőoktatás megteremtésével érhető el. Emlékeztetett arra, hogy júniusban nevesítették a felsőoktatási törvényben a duális képzést, és szeptember 1-je lesz az első képzések indulásának hivatalos időpontja.



MSZP: miért csökkennek a jelnyelvi tolmácsolásra fordított állami pénzek?


Teleki László (MSZP) azt firtatta, miért csökkennek jövőre csaknem százmillió forinttal a jelnyelvi tolmácsolásra, illetve az elemi látásrehabilitációra fordított állami pénzek. Mint mondta, az idén közel 480 millió forintos támogatás jövőre 384 millió forintra csökken.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány a jövőben is mindent megtesz a jelnyelvi tolmácsszolgálat országos hálózatának működéséért. Mint mondta, a költségvetés végső formája a módosító javaslatokról való szavazás után alakul ki.



Jobbik: mikor lesz ismét sebészet, belgyógyászat, szülészet Várpalotán?



Kepli Lajos (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy a várpalotai kórház 2005-ben került magánkézbe, 2007-ben pedig megszűnt a sebészet, a belgyógyászat, a szülészet, ma már elfekvővé vált az intézmény. Mikor fognak ezek az osztályok ismét működni? - kérdezte.

Rétvári Bence közölte, 2012-től a kórház 166 krónikus ággyal működik, és van járóbeteg-szakellátás is. Az átalakításkor felülvizsgálták a szülészet újraindítását, ám a szakmai kollégium nem javasolta azt a betegbiztonsági szempontok miatt - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!