OGY - Krónika 6. rész (nemzetközi megállapodások, Kormánytisztviselői Döntőbizottság)

Belföld, 2017.10.17

Az Európai Közösség és Libanon, valamint az Európai Közösség és Bosznia-Hercegovina közötti megállapodások kihirdetéséről szóló vitákkal folytatta a munkáját kedden a parlament.



Megállapodás Libanonnal


Az Európai Közösség és Libanon közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás és az ahhoz csatolt jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló javaslatot Csepreghy Nándor ismertette. A Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy az indítvány elfogadása megnyitja a lehetőséget egy olyan párbeszéd előtt, amelyik elvezethet egy közel-keleti plurális demokrácia megerősödéséhez. A megállapodás a térség számára gazdasági előnyökkel, az EU tagállamai számára pedig kiviteli lehetőségekkel is együtt jár - hívta fel a figyelmet. A kormány szeretné elismerni azt a tevékenységet is, amit Libanon a közel-keleti stabilitás érdekében tesz - mondta végül.

Dunai Mónika (Fidesz) fontosnak nevezte Libanon szerepét a magyar külpolitikában. Az ország a közel-keleti stabilitás egyik kulcsállam, amelyik a keresztények védelme mellett segíti a válságzónákból menekülőket abban, hogy otthonukhoz a lehető legközelebb maradjanak. Ez a migráció kezelésének a leghatékonyabb módja - jelentette ki.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta, hogy a Libanonnal 2002-ben kötött társulási megállapodás 2006-ban lépett hatályba. A megállapodásból a képviselő kiemelte az áruk szabad mozgásáról, illetve a pénzügyi együttműködésről szóló részeket. Az MSZP támogatni fogja az előterjesztés elfogadását - jelentette be.

Bana Tibor (Jobbik) a Közel-Kelet legstabilabb államának, az EU fontos partnerének nevezte Libanont. Az unió és Magyarország elemi érdeke, hogy Libanon stabil maradjon, mert egy ottani háború hatalmas menekültáradatot indítana el Európa felé, ezért a Jobbik támogatja a megállapodás és a jegyzőkönyvek kihirdetését - hangsúlyozta.

Ezután Jakab István levezető elnök lezárta az általános vitát.


Megállapodás Bosznia-Hercegovinával


Az Európai Közösségek és Bosznia-Hercegovina közötti stabilizációs és társulási megállapodáshoz a horvát uniós csatlakozás miatt készült jegyzőkönyv kihirdetésének vitájában Csepreghy Nándor azt mondta, meg kell erősíteni a térség európai uniós integrációját. A balkáni térség integrációjának felgyorsítása és befejezése nagy mértékben járulhat hozzá a közép-kelet-európai régió gazdasági, politikai és védelmi stabilitásához - jelentette ki.

Dunai Mónika (Fidesz) kiemelte, hogy támogatja a megállapodás elfogadását, de hozzátette, hogy ugyanilyen mértékben támogatják Bosznia-Hercegovina európai integrációs törekvéseit is. A Nyugat-Balkán szerepe meghatározó a migráció elleni küzdelemben - tette hozzá.

Legény Zsolt (MSZP) arról beszélt, hogy a társulási megállapodást 2008-ban írták alá. Az EU támogatja az országnak a jogállamiság és a demokrácia megszilárdításának érdekében tett lépéseit - közölte.

Bana Tibor (Jobbik) azt mondta, hogy egy technikai jellegű indítványról van szó, annak elfogadását a Jobbik támogatja.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a vitát.


Változik a Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnevezése


A parlament a Kormánytisztviselői Döntőbizottság elnevezésének megváltoztatásával összefüggő törvények módosításának vitájával folytatta munkáját. A javaslatot ismertető Csepreghy Nándor azt mondta, hogy egy olyan új elnevezést kell bevezetni, ami gyűjtőfogalomként lefedi az állami tisztségviselői és a kormánytisztviselői állományt, miközben igazodik a testület tagjainak, a közszolgálati biztosoknak az elnevezéséhez.

A javaslat hat törvényt módosít, de a módosítás technikai jellegű - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Demeter Zoltán (Fidesz), aki alapvető elvi követelménynek nevezte a fogalmi letisztultságot és a különböző normák közötti összhang megteremtését, bejelentette, hogy frakciójuk támogatja a javaslatot.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta, hogy a javaslatot támogatni fogják, ugyanis csak különböző törvények "csinosítgatásáról" és egy átnevezésről van szó.

Ezután Lezsák Sándor lezárta az általános vitát.


Zárszó


Csepreghy Nándor zárszavában megköszönte a támogató álláspontokat. Hozzátette: a magyar kormány álláspontja alapján bármilyen béremelés csak a gazdasági teljesítményből fakadhat. A kormány az általa több területen megkezdett folyamatot nem fejezte be, az folytatódik a következő években is - jelezte.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!