OGY - Krónika 6. rész (pénzügyi közvetítőrendszer)

Belföld, 2018.02.20

Az Országgyűlés keddi ülésén megtárgyalta a pénzügyi közvetítőrendszer hatósági felügyeletét érintő kormányzati törvénymódosítási javaslat összevont vitáját.



NGM: önkorrekciós lehetőséget kap az MNB


Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára expozéjában kifejtette: a Kúria februárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több határozatával kapcsolatban is semmisséget állapított meg formai okból. Az MNB álláspontja szerint a törvényi előírásokat és az egyértelmű jogalkotói szándékot figyelembe véve alakította ki döntéshozatali rendjét, a Kúria ítélete értelmében viszont az MNB vezetői a hatósági ügyekben kiadmányozási jogkörükben a jogalkotói szándék ellenére sem jogosultak döntéshozatalra.

Így - folytatta az államtitkár - a Kúria a kiadmányozás szó tartalmát illető szemantikai értelmezés alapján semmisnek nyilvánította az MNB érintett határozatait, mert azokat az MNB szerveként működő Pénzügyi Stabilitási Tanács felhatalmazása alapján az MNB egyik vezetője hozta meg az említett kiadmányozási jogkörében.

Mivel a döntések folyományaként bizonytalanná vált számos MNB-határozat sorsa, szükségessé vált a probléma mielőbbi orvoslása, a jogbiztonságot ugyanis folyamatosan fenn kell tartani - mondta Banai Péter Benő.

A törvényjavaslat alapján ezért a közigazgatási perekben 30 napos időtartamra megnyílna egy önkorrekciós lehetőség, ez alatt pedig a Pénzügyi Stabilitási Tanács meghozhatná a formailag kifogástalan döntését - közölte az államtitkár.


A Fidesz támogatja a javaslatot, az ellenzéket a jegybankot bírálta


Bánki Erik (Fidesz) arról beszélt, hogy az előterjesztés az idén január 1-jén hatályba lépett eljárásrendi törvényi változásokkal összhangban a pénzügyi közvetítőrendszer hatósági felügyeletét, az MNB eljárásrendjét teszi észszerűbbé, hatékonyabbá, átláthatóbbá.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt közölte, támogatja, hogy az MNB-nek, ha nem a leghatékonyabban járt el, legyen korrekciós lehetősége. A jegybankkal kapcsolatban kifogásolta ugyanakkor a devizahitel-átváltás eljárását. Frakciótársa, Volner János pedig azt követelte, hogy a brókerbotrányok károsultjai az utolsó fillérig kapják vissza a pénzüket.

Józsa István (MSZP) szerint kiderült: nem volt sikeres a pénzügyi felügyelet beolvasztása a jegybankba. Kínos hibának nevezte, hogy a Kúria jogsértőnek mondta ki a Windisch László MNB-alelnök által a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében hozott jegybanki határozatokat. Vajon az MNB a csaló brókereket segíti, vagy csak egyszerűen alkalmatlan a pénzügyi szektor felügyeletének ellátására? - tette fel a kérdést, teljes átvilágítást sürgetve a pénzügyi felügyeletnél.

Ezt követően Jakab István alelnök lezárta a vitát. Banai Péter Benő NGM-államtitkár zárszavában kiállt mind a törvényjavaslat időzítése, mind a brókerbotrányokban tanúsított jegybanki fellépés mellett.

A vita után a levezető elnök kétórás szünetet rendelt el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!