OGY - Krónika 6. rész (vitanap)

Belföld, 2018.02.21

Az utóbbi két ciklus kormányzati intézkedéseit bírálták ellenzéki képviselők az önkormányzatiságról és a háziorvosi ellátásról szóló szerdai országgyűlési vitanapon.



MSZP: 354 háziorvosi praxis nincs betöltve


Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarországon 354 háziorvosi praxis betöltetlen. Emiatt mintegy 440-450 ezer ember nem jut kielégítő háziorvosi ellátáshoz - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a kórházi és egyéb kezeléseket is figyelembe véve közel egymillióan nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást.

Az elmúlt nyolc évben a kormányzati intézkedések miatt radikálisan nőttek az egyenlőtlenségek - jelentette ki.



Kormány: európai tendencia az orvosok átlagéletkorának növekedése


A kormány nevében felszólaló Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok életkora növekszik, de ez általános európai tendencia. Az egészségügyi szektorban támogatják a letelepedést és a praxisvásárlást - emelte ki. Az üresen álló praxisok közül közel kétszázat viszont a települések lélekszám miatt nem lehet betölteni - közölte.



Fidesz: 2010 óta 736 ezerrel több embernek van munkája


Révész Máriusz (Fidesz) azt mondta, hogy jelenleg 736 ezer emberrel többnek van munkája, mint 2010-ben. 2017-ben a minimálbér 15 százalékkal emelkedett, ami éppen a legszegényebbeknek segített sokat - hangsúlyozta. Azt is kijelentette, hogy Magyarország, a 2016-os adatok alapján, a kisebb jövedelmi egyenlőtlenségű országok közé tartozik.

Képviselőtársa, Tapolczai Gergely (Fidesz) a fogyatékosságügyre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy idén ünneplik a fogyatékos emberek jogairól szóló és esélyegyenlőségüket biztosító törvény elfogadásának 20. évfordulóját. Az addig jellemző orvosi megközelítést felváltotta az emberi jogi megközelítés, az addig problémaként kezelt fogyatékosságügyre azóta megoldandó feladatként tekintenek - hangsúlyozta a politikus.


MSZP: az egészségügyi mutatók alapján Észak Magyarország leszakadt


Varga László (MSZP) azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása különösen jól érezhető Kelet- és Észak-Magyarországon. Megjegyezte, hogy Miskolcon korábban összevontak négy egészségügyi intézményt, de az így létrejött új szuperkórházat az elmúlt egy évben több botrány is övezte, az intézményt több szakember is otthagyta.

Diósgyőr térségében 2010 óta az egészségügy mindhárom szintje leépült - jelentette ki a politikus. Az unió régiói között az egészségügy mutatókban Észak-Magyarország a 262., utolsó előtti helyen áll - hangsúlyozta.

Az oktatásban is komoly átszervezések történtek az utóbbi két ciklusban, az önkormányzatok elveszítették iskoláikat - mondta. Az állami fenntartású oktatási intézményrendszer az utóbbi évek kormányzásának egyértelmű vesztese - jelentette ki.


Fidesz: történelmi csúcson a fogyasztói index


Révész Máriusz (Fidesz) arról beszélt, hogy bár az ellenzék sokszor meggyőzte egymást, a választókat nem sikerült. Kiemelte: a fogyasztói bizalmi index történelmi csúcs közelében van, ezt a Gazdaságkutató Intézet méri, amelyet nehéz elfogultsággal vádolni a kormány felé. Amióta mérik, ilyen optimistán a magyar családok jövőjüket nem látták - jegyezte meg. A fogyasztás 4,8 százalékkal nőtt tavaly és tavalyelőtt, a nem élelmiszerek esetében pedig 8,3 százalékos volt a bővülés 2017-ben. Önök azt mondják, rossz irányba megy az ország? Teljes tévedésben vannak - fordult az ellenzékhez. Az új lakások építésénél két év alatt 50 százalékos növekedés van, ahogy az ingatlanáraknál is ez a tendencia tapasztalható. 2010-ben majdnem az emberek háromnegyede mondta, hogy rendkívüli kiadást nem tud finanszírozni, most jóval kevesebb, mint a fele - említett egy másik példát.

A szegénység nem nő, hanem folyamatosan csökken - tette hozzá, kiemelve: 2010 óta 900 ezerrel csökkent a súlyos anyagi deprimációban élők száma.

Magyarország az elmúlt években jó pályát futott be, nagyon sok területen nagyon sokat lépett előre - összegzett.


MSZP: rengeteg embert fenyeget a szegénység


Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, jelenleg 2,5 millióan retteghetnek Magyarországon, hogy bármikor lecsaphat rájuk a szegénység. Ez a nagyvárosi lakosság 18,4, a kisebb városokban, agglomerációkban élők több mint 26 százalékát fenyegeti az Eurostat adatai szerint. Ennyit arról, hogy a szegénység hatalmasat csökken - mondta az ellenzéki politikus.

Brutálisak a régiós különbségek, több mint háromszor annyi szegény nem jut egészségügyi ellátáshoz, mint gazdag - közölte egy felmérésre hivatkozva.

Idézte az orvosi kamara 2017-es anyagát, miszerint kritikus helyzetben van a magyar lakosság egészségügyi állapota,é s alapvető változásokra van szükség.

Jelezte: egy következő MSZP-kormány jelentős béremelést hajtana végre az egészségügyben, hogy a piaci bérek átlagát elérjék, ezzel az egészségügyben dolgozók, orvosok elvándorlását meg lehetne állítani.

Képviselőtársa Szakács László arról beszélt, hogy a kormánypártok 900 ezer családot vesznek semmibe, amelyek devizahitelezésben érintettek. Kitért a brókerbotrányok károsultjaira, ők azok, akiket Matolcsy György jegybankelnök úgynevezett károsultaknak nevezett. Megjegyezte: a Quaestor legnagyobb vagyontárgyát a magyar állam vette meg, egy 33 hektáros beépítetlen telket 18 milliárdért, amely akár az ötszörösét érheti. Önök úgy kormányoznak, hogy elveszik az emberektől a megtakarításaikat, majd félrelökik őket - összegzett.

Az MSZP követeli, hogy a végrehajtásokat állítsák le, emellett új banki elszámoltatási törvény is kell, a jegybank pedig kártalanítsa azokat, akikért nem állt ki, és hagyta, hogy elvegyék megtakarításukat - közölte a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!