OGY - Krónika 7. rész (Czeglédy-ügy, napirend után)

Belföld, 2017.10.19

A parlament a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló országgyűlési határozati javaslat délelőtt megkezdett általános vitájával folytatta ülését. A napirend utáni felszólalások után az ülés véget ért.



MSZP: hisztériakeltésre használják a diákokat



Heringes Anita (MSZP) azt mondta, a kormánypártok politikai hisztériakeltésre használják fel a diákokat. Abban mindenki egyetért, hogy a diákoknak meg kell kapniuk a bérüket, de a károsultak nem a diákok, őket a kormányzat rángatta bele az ügybe - fogalmazott. A májusi béreket a Human Operator Zrt. elkezdte időben kiutalni, de a NAV június 13-án zárolta a számlájukat, ezért a diákok nem kaphatták meg az egyébként a cég számláján lévő fizetésüket - emelte ki.

Olyan indítványt kellett volna beterjeszteni, ami lehetővé tette volna, hogy a diákokat így is ki lehessen fizetni - jelentette ki a képviselő.

Oldják meg, hogy a diákokat kifizessék, de senkit ne használjanak fel politikai hisztériakeltésre - szólított fel Heringes Anita, aki egyúttal kérte a határozati javaslat visszavonását.

Frakciótársa Mesterházy Attila azt mondta, hogy a javaslatnak sem a diákokhoz, sem az igazság megtalálásához nincsen köze. A képviselő egyúttal az ártatlanság vélelmét hangoztatta.


A Jobbik támogatja a javaslatot


Szilágyi György (Jobbik) leszögezte, hogy pártjuk támogatni fogja a javaslatot, mert, mint mondta, a pénzükért megdolgozó diákokat ki kell fizetni. Egyúttal viszont azt is meg kell vizsgálni, hogy a Fidesz-KDNP mit tett és hogyan állt hozzá az ügyhöz - tette hozzá a képviselő.

A politikus azt is bírálta, hogy Szombathelyen a Fidesz és az MSZP közösen "védi" Czeglédy Csabát. Hozzátette, hogy a szombathelyi stadion épülését felügyelő bizottság elnöki posztját Czeglédy Csaba töltötte be és a Jobbik követelése ellenére csak hónapokkal az ügy kirobbanása után hívták vissza a férfit ebből a pozíciójából.

A képviselő kérte, hogy találjanak ki egy hosszú távú megoldást annak érdekében, hogy a fiataloknak ne kelljen ilyen rossz tapasztalatokat szerezniük.


MSZP: szakmailag is, politikailag is elfogadhatatlan az előterjesztés


Harangozó Tamás (MSZP) is alaptörvény-ellenesnek minősítette a javaslatot, amelyet szerinte a házvezetés nem is engedhetett volna a Ház elé.

Cáfolta a károsultak nagy számát, kijelentve: eddig tizennyolcról tud, akik igazolni tudták követelésüket. Ráadásul károk szerinte azért keletkezett, mert az adóhatóság zárolta a cég számláját, így nem lehetett kifizetni az érintetteket.

Mi a javaslat? Hol vannak itt a diákok? - tette fel a kérdést, hozzátéve: a kormányoldal csak ítéletet hirdet az előterjesztésben, amelyet szakmailag, de politikailag is elfogadhatatlannak ítélt.

Legény Zsolt (MSZP) politikai hisztériakeltésnek, politikai boszorkányüldözésnek nevezte a történteket, hangsúlyozva: a diákokat valóban ki kell fizetni, de nem több ezer fiatalról van szó.

Sorolta azokat az ügyeket, amelyekben valóban több ezer érintett volt, mégsem oldották meg kártalanításukat.

Úgy ítélte meg: az előterjesztés megtárgyalása egy tudatos, előre felépített lépéssorozat egyik eleme a kormányoldal részéről.

Frakciótársa, Mesterházy Attila arra kérdezett rá: a Fidesz plakátügyében miért nem vizsgálódnak? Szerinte már korábban is el akarták lehetetleníteni az ellenzéki pártokat, például a költségvetési támogatások megvonásával, legutóbb a Jobbikban rúgtak bele egy ügyészségi vizsgálat meglebegtetésével. Most az MSZP és a DK kerül sorra. Mengyi Roland, Simonka György vagy Farkas Flórián ügyét is vizsgáltatná a képviselő.

Annak pontosítását szorgalmazta hogy hány károsultat ért mekkora kár, mert, mint fogalmazott, a szükséges források összegét csak ennek függvényében lehet meghatározni.

Kifogásolta, hogy az ESZOSZ-ügy károsultjait nem akarták kártalanítani.


Az ülésen elnöklő Sneider Tamás a vitát lezárta.


Bóna Zoltán (Fidesz) zárszavában kijelentette: csaknem ezer diák nem kapta meg az együttesen 100 millió forintot meghaladó jogos járandóságát.


Napirend után:


Bóna Zoltán (Fidesz) Szigetszentmiklós fejlődéséről számolt be. Problémaként a Ráckevei Duna-ág revitalizációját nevezte meg, valamint a Csepel-szigeti közlekedést.


Sneider Tamás az ülést bezárta, a Ház legközelebb október 24-én ül össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!