OGY - Krónika 7. rész (gyermekvédelem)

Belföld, 2017.10.17

A Büntető-törvénykönyv gyermekek védelmében történő szigorításáról tárgyaltak a képviselők kedden délután az Országgyűlésben.



Gyermekvédelem


Selmeczi Gabriella (Fidesz) expozéjában kifejtette: a Btk-t úgy módosítanák, hogy kötelezően előírnák a bírónak, ha jogerősen, meghatározott esetekben elítél valakit, akkor mellékbüntetésként köteles olyan foglalkozásoktól is véglegesen eltiltani az érintettet, amelyeknél 18 éven aluli gyermekekkel kerül kapcsolatba. Ez eddig a bíró szabad mérlegelésének joga volt - jelezte, hangsúlyozva: a gyermekek érdeke mindent felülír.

Példaként hozta az ilyen esetekre a szexuális kényszerítést, erőszakot, vérfertőzést, kerítést, prostitúcióra való kényszerítést.

Veszélyeztetésnél, különös méltánylást igénylő esetekben ugyanakkor megmaradhatna a bíró szabad mérlegelési joga - jegyezte meg a kormánypárti politikus.

A közelmúltban történt esetekre utalva azt mondta: fontos lenne, hogy a gyermekek ellen durva, pedofil bűncselekmény ne történjen meg, mert az érintett gyermek egész életében viseli következményeit. Egész életében hordozza ezt nem csak a viselkedésében, de kapcsolataiban is - fogalmazott.

Hozzátette: a bűncselekmények közül a kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények a legundorítóbbak. Ártatlan, védekezésre képtelen kisgyermekekről van szó, ezért is mindent meg kell tenni, hogy ezeket elkerüljék.

A fideszes politikus kitért arra is, a gyermekek védelmében már több módosítás történt, s reményét fejezte ki, valamennyi eredményt már ezek is hoztak.

A változások december 1-től lépnének hatályba.


Fidesz: igen a javaslatra



Horváth László, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a javaslat egyértelmű, rövid és világos. Jelezte: az előterjesztővel teljes mértékben egyetértenek. Alapvető jog a biztonsághoz való jog, ami minden embert megillet, s különösen fontos, a gyermekek biztonsághoz való joga. Ez megelőz mindent, s a gyermekkel szembeni erőszak minden formájával szemben minden szigorral fel kell lépni - rögzítette a kormánypárti politikus, aki különösen csalódást keltőnek nevezte, amikor a gyermekre a szülője, nevelője, gyógyítója jelenti a legnagyobb veszélyt.

Nem szabad azonban az esélyét sem megadni egy újabb tragédiának, s rendelkezni kell az ilyen elkövetők végleges eltiltásáról - mondta.


Az MSZP támogatja a javaslatot


Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka röviden csak annyit mondott a javaslatra: "támogatjuk".


Jobbik: igen a módosításra


Vágó Sebestyén, a Jobbik vezérszónoka jelezte: támogatják a javaslatot. Hozzátette: korábban már volt hasonló kezdeményezése, és reményét fejezte ki, hogy más bűncselekményeknél is megvalósulhat majd az általuk javasolt szigorítás.

Mint mondta, az indítvány első részével tökéletesen egyért, amivel kizárják hivatásuk gyakorlásától az ilyen elkövetőket. A második részével viszont nem tud teljesen egyetérteni, azt mondta: vezető bírák szerint a bírói függetlenséget egyáltalán nem sérti, ha a veszélyeztetésnél is mellékbüntetésként véglegesen kizárják az elkövetőket a hivatás gyakorlásától. Jelezte: módosító indítványokat nyújt be ennek érdekében.

Hangsúlyozta: gyermekéletekről, sorsokról van szó, ilyen esetekben zéró toleranciát hirdetne.


LMP szintén támogatja a módosítást


Demeter Márta, az LMP vezérszónoka közölte: egyetértenek azzal, hogy a gyermekkel szembeni visszaélések elleni küzdelem nagyon fontos. Az ügy fontosságára tekintettel érdemes lenne ugyanakkor szélesebb társadalmi vitát folytatni - jegyezte meg.

Nemcsak a Büntető-törvénykönyv módosítása jelenti a megoldást, a prevenció, jelző-, ellátó rendszer javítására, a szakemberek megfelelő felkészítésére is szükség lehet - közölte, hozzátéve: a szakemberhiány a szociális területen 10 százalékos, a tárgyi feltételek is hiányoznak. Szerinte nem életkorhoz, hanem hatalmi befolyási viszony fennállásához kellene kötni a tilalmat, s példaként hozta a felsőoktatást, a szociális intézményi ellátást.

A képviselő a magánindítványt is megszüntetné, mint az eljárás indításához szükséges feltételt a 18 éven felüli személyek ellen elkövetett szexuális erőszak, kényszerítés eseteinél.

A módosítást támogatni fogják - mondta.


Csepreghy Nándor államtitkár azt mondta: a védelmi kötelezettség kiemelten fontos az elesettek, vagy például a gyermekek esetében. Csökkenteni kell a szituációk kialakulásának kockázatát, ebben pedig számíthatnak a kormány támogatására - közölte.


Fidesz: számos előrelépés történt már a területen


Selmeczi Gabriella előterjesztő a vitára felelve méltánytalannak, alaptalannak tartott bizonyos kritikákat, mondván, számos előrelépés történt a gyermekvédelmi jelzőrendszer javítása terén. Az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a jelzőrendszer minél előbb észrevegye a gyermekeket ért bántalmazást, a másik célnak pedig a kezelés hatékonyságának növelését ítélte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!