OGY - Krónika 7. rész (kérdések, bizottsági jelentések)

Belföld, 2017.12.11

A magyar nyugdíjat kapó ukrán állampolgárokról, a Dunakanyar turisztikai fejlesztéseiről és az M49-es gyorsforgalmi útról is kérdeztek a képviselők hétfőn, a parlamentben.



Jobbik: ukránok kapnak magyar nyugdíjakat


Gyüre Csaba (Jobbik) arról beszélt, hogy garmadával jelentkeznek át emberek Ukrajnából Magyarországra, hogy itt magyar nyugdíjhoz jussanak. A nekik kifizetett összeg meghaladja az évi tízmilliárd forintot - tette hozzá.

Miért nem tesz ez ellen a kormány semmit? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy egy 1962-es szerződésről van szó. A kormány lépéseket tett a megállapodás leváltásáért, de az ukrán fél általában nem a megegyezések szándékával vesz részt a tárgyalásokon - közölte.


KDNP: mit tesz a kormány a Dunakanyar fejlesztéséért?


Rétvári Bence (KDNP) azt kérdezte, hogy mit tesz a kormány a Dunakanyar turisztikai fejlesztéséért, azon belül a gyorshajózásért. Mely kikötők fejlesztése várható, terveznek-e hajóbeszerzéseket - érdeklődött.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt mondta, hogy szeretnék arra ösztönözni a Budapestre érkező turistákat, hogy itt tartózkodásukat hosszabbítsák meg egy-két nappal. A gyorshajózás legfontosabb célja Budapest és Esztergom lehető leggyorsabb dunai összekötése - hangsúlyozta.

A projekt részeként fejlesztik a kikötői infrastruktúrát, az utastájékoztatási rendszereket és a tervekben szerepel az új hajók beszerzése is - mondta.


Jobbik: mikor épül meg az M49-es?


Apáti István (Jobbik) arról beszélt, hogy a 49-es főút forgalma elviselhetetlen terheket ró az út mentén fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre. Mikor épül meg végre az M49-es gyorsforgalmi elkerülő út? - kérdezte, és arra is választ várt, hogy mikor kezdik megépíteni a csengeri börtönt.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmánya és környezeti hatástanulmány elkészült. A határig történő kiépítés miatt ugyanakkor nélkülözhetetlen a határmetszési pont meghatározása közösen a román féllel - jegyezte meg. A börtön ügyében azt mondta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárásokat az irreálisan magas ajánlatok miatt érvénytelenítették.


A parlament ezután tárgysorozatba-vételi kérelmek megtárgyalásával folytatta munkáját, majd áttért a bizottsági jelentések vitájára, amelyekben alig volt felszólaló. A pénzügyi közvetítőrendszerről, az illetékekről, az oktatási szakképzésről, a Nemzeti Földalapról, a hazatérés falvairól, a közoktatási bürokráciacsökkentésről és a magyar sport napjáról szóló vitákban sem emelkedtek szóra képviselők.


Mindenki támogatta a nemzetiségi jogok bővítését


A nemzetiségek jogairól szóló vitában Firtl Mátyás (KDNP), aki horvátul kezdte hozzászólását, azt mondta, minden frakció abban érdekelt, hogy a nemzetiségek alkotmányos jogai érvényesüljenek.

Varga József (Fidesz) üdvözölte a törvénymódosítást, mert az pozitívan érinti a hazai cigányságot és az összes többi kisebbséget. A jogszabály alapján nevesíteni fogják, hogy a nemzeti kisebbségi önkormányzatoknak milyen feladatokat kell ellátniuk - említett egy példát.

Ezt követően a nemzeti köznevelésről szóló törvény, a hulladéktörvény, a váltójogi szabályokról szóló törvény és a büntetőeljárásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények bizottsági jelentéseinek vitája során sem szólalt fel egyetlen képviselő sem.

Az egyes agrárszabályozási tárgyú törvényeknek az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvénnyel összefüggő és más célú módosításának bizottsági jelentésének vitája során Pócs János (Fidesz) azt kérte, ne tegyenek forgalomképtelenné világörökségi területhez tartozó ingatlanokat, csak azért, mert az LMP szeretné újra kimondani valamelyik kampányszlogenjét arról, hogy "ki lop".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!