OGY - Krónika 7. rész (költségvetés)

Belföld, 2017.05.18

Ellenzéki kritikák mellett, a kormánypártiak támogatásával folytatta a jövő évi költségvetési javaslat általános vitáját az Országgyűlés csütörtökön.



KDNP: a stabil családpolitika meghozza gyümölcsét


Harrach Péter (KDNP) kifogásolta az MSZP kommunikációját, mert az ellenzéki párt a családok kiadásainak csökkentését ígéri, közben a gázárra hivatkozik. Kinek van igaza, az MSZP-nek vagy az Eurostatnak? - tette fel a kérdést, rámutatva: utóbbi szerint Európában a harmadik legolcsóbb gáz Magyarországon van, míg a szocialisták szerint itt a legdrágább.

Bírálta az MSZP-t azért a bejelentésért is, hogy visszaadnák a 13. havi nyugdíjat, hiszen azt ők vették el - hangsúlyozta.

Családtámogatásra 1900 milliárd forintot fordít a költségvetés jövőre, vagyis 8 százalékkal többet, mint idén - mutatott rá -, jelentősen, 14 százalékkal emelkedik a családi adókedvezmény keretében a családoknál hagyott forrás. 130 ezer családnak nem kell adóznia - ismertette.

A munka alapú támogatások 58 százalékra emelkedtek. Szociális jellegű támogatásokról is szólt, az ingyenes étkeztetésről vagy az ingyenesen biztosított tankönyvekről.

Azt mondta: a termékenységi ráta még alig 1,3 volt 2010-ben, vagyis nem elegendő ahhoz, hogy a társadalom reprodukálja önmagát, mára azonban a szám csaknem 1,5-ös. 12 százalékkal növekedett a házasságkötések száma - mutatott rá, hangsúlyozva: mindez azt mutatja, hogy a tartós, stabil családpolitika meghozza gyümölcsét.


Jobbik: nálunk a legnehezebb kitörni a szegénységből


Dúró Dóra (Jobbik) az oktatás és a kultúra területén tett tágabb kitekintést. Azt mondta: az uniós országok közül itt a legrosszabb a társadalmi mobilitás mutatója, vagyis itt a legnehezebb kitörni a szegénységből. Ebben szerinte elsődleges szerepe van az oktatásban hozott döntéseknek.

Tavaly tízéves csúcsot döntött a korai iskolaelhagyók aránya, minden 8. fiatal kerül ki az oktatásból középfokú végzettség nélkül, de a funkcionális analfabéták aránya is majdnem 20 százalékra nőtt a társadalomban az elmúlt hat év alatt - mondta.

Bírálta, hogy a pedagógusbéreket már nem a minimálbérhez mérik, ennek eredményeként jelenleg egy kezdő tanár a legkisebb jövedelemnél mindössze 30 százalékkal kap többet. Kitért a kulturális intézmények dolgozóira is, akik szintén nagyon alulfizetettek: levéltárosok, könyvtárosok, tudományos fokozattal rendelkező fiatalok dolgoznak 110 ezer forintért az ágazatban - ismertette.

A felsőoktatással kapcsolatban elsősorban a tanulmányi ösztöndíjak változatlanságát emelte ki.


Fidesz: számos eredményt hoztak a sporttámogatások


Dankó Béla (Fidesz) azt mondta: a munkából élők újabb béremelésre számíthatnak.

Kiemelte a sporttámogatásokat, amelyekben számos eredményt ért el a kormányzat már eddig is - mondta. Ismertetése szerint 1 forint sportra költött pénz 4 forintot hoz vissza négy év alatt.

Gyermekek úszásoktatásához járul hozzá a kormány tanuszodák építésével, de szólt a tornatermek építéséről is. Tanteremfejlesztésre 3 milliárd forint áll rendelkezésre - folytatta.

Az átalakult sporttámogatási rendszer sikeres formájának nevezte a TAO-támogatást, amelynek bevezetése óta jelentősen növekedett az igazolt versenyzők száma.


MSZP: az igazságtalanség és a korrupció költségvetése


Legény Zsolt (MSZP) az igazságtalanság és a korrupció javaslatának nevezte a jövő évi költségvetést, mert azt az a Fidesz nyújtotta be, amely az elmúlt években intézményesítette a korrupciót, a társadalmi egyeztetést mellőzve egyéneket vagy cégeket hozott előnybe, míg másokat kizárt, működésüket ellehetetlenítette.

Harrach Péternek válaszolva kijelentette: ismét bevezetnék a 13. havi nyugdíjat, mivel ők vezették be 2002-ben is azt, de valóban, a gazdasági világválság következményeként megszüntették - ismerte el. Szerinte azonban a Fidesz kormányzása alatt semmit nem kaptak a nyugdíjasok, a kormányoldal csupán részeredményeket tud sorolni.

Valóban a szocialisták növelték a nyugdíjkorhatárt - folytatta -, de azt a Fidesz sem csökkentette.

Azt is kérte a kormányoldaltól: tegyék nyilvánvalóvá, el akarja-e adni a Fidesz és a kormány a magyar erdőt?

Mind az oktatásra, mind az egészségügyre méltatlanul keveset fordítanak - jelentette ki.


FM: nincs semmilyen erdőeladási szándék


Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára cáfolta a felvetést, azt mondta: a kormánynál semmilyen erdőeladási szándéka nincs.

Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára Legény Zsolt állításainak másik részét is cáfolta, mondván, a szocialisták sem a költségvetés igazságtalanságát nem tudják alátámasztani, sem a korrupcióra tett kijelentéseiket. Rámutatott arra is: jelentősen emelkedtek az egy főre jutó egészségügyi kiadások.

A nyugdíjak emelésére és a fogyasztói árindex változására is rámutatott, majd megállapította: több mint 10 százalékkal nőtt a járadékok reálértéke.

Dúró Dórának azt felelte: mindenki szeretne többet keresni, de a képviselő által említett ágazatok ebben mind részesültek is.


Fidesz: megépül a gárdonyi rendőrkapitányság


Tessely Zoltán (Fidesz) a gárdonyi rendőrkapitányság új épületének megépítéséért mondott köszönetet.

Kijelentette: a jövő évi költségvetés biztosítja a forrásokat a hároméves beruházás utolsó üteméhez, így elkészül a kapitányság, amelynek teljes költsége 900 millió forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!