OGY - Krónika 7. rész (letelepedési államkötvény)

Belföld, 2014.11.24

A letelepedési államkötvénnyel kapcsolatos előterjesztés általános vitájával folytatódott a parlament hétfői ülése.



Rogán: 300 ezer euróra nő a letelepedési kötvény névértéke


A jelenlegi 250 ezer euróról 300 ezer euróra növelné Rogán Antal és Tuzson Bence fideszes képviselők indítványa a letelepedési államkötvény névértékét.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosításáról szóló előterjesztés expozéjában a Fidesz frakcióvezetője elmondta, technikai jellegű módosításokat tartalmaz a javaslat.

Kiemelte azt is, hogy a magyar kötvény az egyik legkedvezőbb kondícióval rendelkezik az Európai Unióban, de szigorú, mert állampolgárságot nem, csak letelepedési engedélyt biztosít bizonyos feltételek mellett.

Elmondása szerint eddig csaknem kétezer jelentkező volt, elsősorban kínaiak, egyéb távol-keleti országok állampolgárai és oroszok. Jelezte azt is, hogy az állam 2015-re nem tervez deviza alapú kötvénykibocsátást.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a kormány támogatja az önálló képviselői indítványt.

Völner Pál, a Fidesz vezérszónoka szintén támogatásáról biztosította az előterjesztést.

Tóth Csaba (MSZP) amellett, hogy a módosítás ellen kifogást nem emelt, a kötvényeket árusító közvetítő cégekkel kapcsolatban több kritikával élt. Mint mondta, jelentős, 40-45 ezer eurós jutalékot kapnak üzletenként, és legtöbbjük offshore hátterű.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) kétségeit fejezte ki a program sikerességével kapcsolatban. Kifejtette: a keleti partnerség nem azon múlik, hogy van-e olyan kiskapu, amit pénzért meg lehet nyitni. Hozzátette: Magyarország tranzitország jellege miatt nemzetbiztonsági kockázatok is fennállnak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szintén a közvetítő cégek offshore hátterét kifogásolta, és azt sérelmezte, hogy nincs munkahelyteremtéshez kötve a kötvény vásárlása.

Rogán Antal a vitában elhangzottakra úgy válaszolt, hogy a közvetítő cégek nem Magyarországon tevékenykednek, magyar cégek pedig nem lennének képesek más országokban értékesíteni a kötvényeket.

Jakab István levezető elnök az általános vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!