OGY - Krónika 7. rész (nyugdíjas szövetkezetek)

Belföld, 2017.05.19

Az ellenzék éles kritikája mellett folytatta a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvénymódosítás vitáját az Országgyűlés pénteken.



MSZP: az érintettek kihagyásával készült az előterjesztés


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint ismét sötét füstös szobában döntöttek a munkavállalókról és a munkaadókról, úgy, hogy az érintetteket nem kérdezték meg. Szerinte az előterjesztés több problémát okoz, mint amennyit megold, és annak a nyugdíjkassza csökkentése is célja lehet.

Kérdés, ki alapíthat szövetkezetet, mely cég közvetíti a kedvezményes munkaerőt - mutatott rá. Úgy ítélte meg: nő az idős munkavállalók kiszolgáltatottsága, mert akár étkezési utalványban is megkaphatják a bérüket.

Hosszasan szólt a szociális szövetkezetekkel kapcsolatos visszaélésekről, amely minden félnek jól jött, kivéve a munkavállalóknak.

Feltette a kérdést: ki kényszerítette a munka elhagyására a nyugdíjaskorúakat? Ki az, aki olyan társadalmi, gazdasági környezetet teremtett, ami miatt vissza kell hívni a nyugdíjasokat?

Azt mondta: önök több száz jól működő szövetkezetet tettek tönkre, majd hoztak létre olyan fideszes szövetkezeteket, amelyek célja csupán az uniós források lenyúlása volt. Kijelentette: ebben a törvényben ugyanez van. Úgy fogalmazott: sunyi módon valami pénzlenyúlást készítenek elő.

Frakciótársa, Heringes Anita azt kifogásolta, hogy egyéni képviselői indítványként nyújtották be a javaslatot, így arról nem kellett társadalmi egyeztetést folytatni. Hozzátette: a szervezetek nagy része viszont kritizálja azt.

Szerinte a kormányzat rögzíthette volna, hogy minden nyugdíjas adó- és járulékmentesen vállalhasson munkát, de a cél nem ez volt, hanem újabb lehetőséget teremteni a haveroknak. A szövetkezetek torzítani fogják a munkaerőpiacot - folytatta -, a nagyobb áruházláncokban majd diákokat és nyugdíjasokat alkalmaznak olcsón.


KDNP: lehetőséget kell adni a nyugdíjasoknak, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat


Harrach Péter (KDNP) azt mondta, biztosítani kell a nyugdíjasoknak a nyugdíjukat, de emellett lehetőséget kell adni nekik, hogy kiegészítsék azt.

A nyugdíjas szövetkezetekről szóló javaslat adómentességet, rugalmas munkaidőt és ügyintézés-mentességet kínál a dolgozni akaró nyugdíjasoknak - sorolta.

A KDNP frakcióvezetője azt is jelezte, hogy egy kipróbált lehetőségről van szó, hiszen egy másik szövetkezeti forma, az iskolaszövetkezet már bizonyított.

A politikus többször is hangsúlyozta, hogy csak egy lehetőségről van, a nyugdíjasoknak természetesen nem lesz kötelező dolgozniuk.


Jobbik: a nyugdíjas szövetkezetek "álszövetkezetek" lesznek


Sneider Tamás (Jobbik) egyértelműnek nevezte, hogy a törvénytervezettel kapcsolatban először meg kellett volna szólítani a nyugdíjas civil szervezeteket, a nagy foglalkoztatókat, a kisebb vállalkozókat és közintézmény-vezetőket.

Szerinte a kezdeményezés - amelyet nem támogatnak - valójában idetelepült nemzetközi, illetve a kormányhoz közeli mezőgazdasági társaságoknak szól, mert a nyugdíjas szövetkezetekben foglalkoztatottak után nem kellene járulékot fizetniük, a bérük pedig várhatóan igen nyomott lesz. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja az ellenzéki politikus, hogy "szerencselovagok gyorsan biankó szövetkezeteket alapítanak" majd.

Azt is mondta, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek valójában "álszövetkezetek" lesznek.


LMP: vonják vissza a javaslatot, amely a nyugdíjasok újabb átverése


Schmuck Erzsébet (LMP) a "nyugdíjasok újabb átverését" jelentő javaslat visszavonását kérte, amelyet szerinte csak akkor szabadna visszahozni az Országgyűlés elé, ha megegyeztek róla a nyugdíjas szervezetekkel.

A nyugdíjas szövetkezeti forma állítólagos célja az idős korúak foglalkoztatása - idézte az előterjesztést, szerinte azonban jórészt arról lenne szó, hogy ha egy cég nyugdíjasokat akarna olcsón foglalkoztatni, akkor kölcsönözhetne munkaerőt a szövetkezetektől.

Ez az átlagbért alacsonyan tartja majd - hívta fel a figyelmet, ellentmondásosnak nevezve, hogy miközben a rászoruló nyugdíjasok megsegítéséről beszélnek, olyan szövetkezeti formába terelnék őket, amelyben csak vagyoni hozzájárulás fejében vehetnének részt.

A munkaerőhiány kezelését nem túl elegáns a nyugdíjasokkal kezdeni - fogalmazott.


Kormány: az indítvány összhangban van a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó tervekkel


Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára jelezte: a kormány és a kormánypártok azonosan gondolkodnak a munkaerőhiány orvoslásáról oly módon, hogy olyan rétegeknek is lehetőségük legyen plusz jövedelmet szerezniük, amelyeknek erre most nincs módjuk.

Az elmúlt időszakban sok olyan intézkedés történt, amely a foglalkoztatóknak és a nyugdíjasoknak is kedvező, ám a munkaerőhiány továbbra is fennáll, ennek orvoslásának egyik módja a mostani javaslat - mondta, hozzátéve: az indítvány összhangban van a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó tervekkel.


MSZP: a nyugdíjas szövetkezeti munka vége is kizsákmányolás lesz


Mesterházy Attila (MSZP) szerint a nyugdíjas szövetkezetek bevezetésének egyetlen oka az lehet, hogy egy hatalmas piacról van szó, amely "megtetszett valakinek", aki profitot akar elérni.

Ő is a javaslat visszavonását sürgette, azzal egyetértve, hogy rendezni kell a nyugdíjasok foglalkoztatási helyzetét, de nem így, "a pénzre hajtva".

Frakciótársa, Heringes Anita azt mondta: nem hisznek a Fidesz tisztességes szándékában. Szerinte a nyugdíjas szövetkezeti munka vége is kizsákmányolás lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!