OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2017.06.23

Az e- receptekről, a honvédségi helikopterek felújításáról, a sertéságazatról, a panelházakról és a fővárosi Planetáriumról is szó esett a pénteki kérdések során a parlamentben.



Jobbik: meddig tűrik Andy Vajna tevékenységét?



Szilágyi György (Jobbik) felszólalásában azt mondta: a kaszinó-szabályozás uniós jogot sért, annak kedvezményezettje Andy Vaja filmügyi kormánybiztos, kárvallottja pedig a költségvetés. Szerinte Magyarországot meg fogják büntetni a jogszabály miatt.

Az ellenzéki politikus szerint Andy Vajna eddig 12 milliárd forintot vitt ki az országból luxembourgi offshore cégén keresztül. Felvetette, hogy mennyit"csorgatott vissza" a Fidesznek, s azt kérdezte, meddig tűrik a helyzetet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszában azt javasolta, hogy ne csak a "jobbikos Indexből" tájékozódjon a képviselő, az Európai Unió Bíróság csütörtökön az Unibet magyarországi blokkolása ügyében hozott ítéletet, s az nem elmarasztalást vagy bírságot tartalmazott, hanem azt rögzítette, hogy Magyarországon fog folytatódni a bírósági eljárás.

Hozzátette: az Unibet a honlapjának ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét elrendelő közigazgatási határozatokat vitatta, az uniós bíróság pedig a kormánnyal értett egyet és nem vonta kétségbe a szabályozás szabadságát.


MSZP: ki válthatja ki a gyógyszereket?


Tukacs István (MSZP) azt mondta, több helyen is megjelent, hogy a recepteket a jövőben csak az válthatja ki, akinek azokon a neve szerepel. A napi gyakorlat viszont úgy működik, hogy az emberek rokonaik, szomszédaik, ismerőseik gyógyszereit is kiváltják - hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára leszögezte, hogy csak egy újabb egészségügyi álhírről van szó. A valóság az, hogy az e-recepteket vagy a beteg váltja ki a saját papírjaival vagy pedig egy ismerőse az úgynevezett felírási igazolással - közölte.


Jobbik: nem fejlesztették a felújított helikopterek képességeit


Kulcsár Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy Novoszibirszkben négy Mi-17-es a honvédségi helikoptert újítottak fel, egy ugyanilyet hamarosan kiküldenek felújítására, a jövőben pedig 12 darab Mi-24-est akarnak nagyjavításra kiküldeni Oroszországba. A mostani felújítás során viszont a legalapvetőbb, jelenleg még hiányzó fejlesztéseket sem hajtották végre a gépeken - bírált.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt felelte, hogy a képviselő kérdésében csúsztatások szerepelnek. A kormányzat a négy plusz egy Mi-17-es gép ipari nagyjavításáról döntött, nem pedig azok fejlesztéséről - hangsúlyozta.


LMP: nincs jobb ötlet a gimnáziumok bezárásánál?


Ikotity István (LMP) azt mondta, nem régen arról az "eszement" ötletről lehetett hallani, hogy a kormány a sportlövészettel bevezetné a "lövöldözést" az iskolákban. Egy másik eszement ötlet volt, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolta, hogy gimnáziumokat kellene bezárni, mert azok a szakképzés elől szívják el a fiatalokat - tette hozzá. Ezeknél nincs jobb ötletük az oktatás problémáinak megoldására - kérdezte.

Rétvári Bence válaszként úgy fogalmazott, hogy a képviselő "jót szemezgetett az interneten, különböző álhírek között". Ha az LMP komolyan venné az oktatás ügyét, akkor nem ilyen kérdéseket tennének fel - fogalmazott.


Fidesz: mit tesznek a sertéságazatért?


Horváth István (Fidesz) azt kérdezte, milyen fejlesztések fognak megvalósulni a sertéságazatban. A szocialista kormányzás végére az ágazat rendkívül rossz helyzetbe került, de a kormányváltás után végrehajtott lépések miatt az ágazat hanyatlása megállt - hangsúlyozta.

Az eddigi kormányzati intézkedéseket soroló Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára leszögezte, hogy a fejlesztésekhez átfogó és átgondolt stratégiára van szükség.


Jobbik: miért hagyták tönkremenni a Planetáriumot?


Kepli Lajos (Jobbik) azt kérdezte, hogy miért hagyták tönkremenni a népligeti Planetáriumot, amelyet tömegével látogattak az emberek. Miután az intézmény nem kapott kormányzati forrásokat a felújításokra, az épületet határozatlan időre be kellett zárni - közölte.

Rétvári Bence azt mondta, hogy nem egy állami intézményről van szó, az a Tudományos és Ismeretterjesztő Társulathoz (TIT) tartozik, a szervezetet pedig a kabinet 22 millió forinttal támogatja. A teleknek pedig, amelyen a Planetárium áll, négy tulajdonosa van és ezek közül csak egy az állam. A munkálatok megindítása előtt a tulajdonviszonyokat kell rendezni, de közben folyamatosan vizsgálják, hogy hogyan lehet biztosítani a Planetárium jövőjét - jelentette ki.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a napirendi pontok tárgyalását.


Napirend után



Ikotity István (LMP) a futballkluboknak jutatott tao-pénzeket kifogásolta. Nyitrai Zsolt (Fidesz) az Egert az autópályával összekötő M25-ös út megvalósulásáról beszélt.

Dúró Dóra (Jobbik) felszólalásában jelezte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, hogy a gyermeknevelési cikkek áfája csökkenjen, induljon bérlakásépítési program és legyen inflációkövető a családtámogatás.

Rig Lajos (Jobbik) Márfi Gyula veszprémi érsek eddigi munkásságáról emlékezett meg annak kapcsán, hogy most volt az aranymiséje. Kulcsár Gergely (Jobbik) szerint a helyieknek komoly ellenérzései vannak a Berettyóújfaluban tervezett rabkórház miatt. Szávay István (Jobbik) szerint nem csupán a zsidóságnak vannak elhagyott és gondozatlan temetői, a kormány mintha elfelejtkezett volna a kitelepített németek és a lakosságcserével eltávozott szlovákok, esetleg más nemzetiségek által hátrahagyott és gondozatlan temetők rendbetételéről.

Az elnöklő Lezsák Sándor közölte, az Országgyűlés következő ülése várhatóan szeptemberben lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!