OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2017.03.13

Az agrár-felsőoktatást érintő utolsó azonnali kérdés megválaszolása után a képviselők hétfőn napirend utáni felszólalásokat hallgattak, majd a levezető elnök berekesztette az Országgyűlés ülését.



MSZP: a vidéket sorvasztaná el az agrár-felsőoktatás leépítése


Harangozó Gábor (MSZP) károsnak, a vidék fejlődését veszélyeztetőnek nevezte az agrár-felsőoktatási képzőhelyek központosítását, mert az szerinte elsorvasztaná a nagy vidéki egyetemeket. Mint mondta, a központosításról szóló koncepció nem szolgálná a vidék fejlődését.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az oktatás színvonalának növelését nevezte a legfontosabb feladatnak, hangsúlyozva: elsorvasztásról nincs szó. Szerkezeti átalakításról a kormány nem hozott döntést - szögezte le -, szerinte az agráriusoknak kell egymással együttműködnie. A fő kérdésnek azt nevezte, hogy a jelenlegi képzés ki tudja-e szolgálni az agrárágazatot.


Napirend után


Demeter Márta (független) azt mondta, hogy a kormány nemzetbiztonsági kockázatot jelent és a "szervezetett bűnözés részévé vált". A politikus alátámasztásul a letelepedési kötvényeket, a közelmúltban elhunyt szaúdi Ghaith Pharaont és a moszkvai magyar vízumközpontot említette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszul azt felelte, hogy a szocialista párt óriási államadósságot hagyott maga után kormányzása végén, ezért hosszú időn keresztül komoly kihívást jelentetett az állam finanszírozása. A kormány által választott megoldások közé tartozott a letelepedési kötvény, ami nem vitte, hanem hozta a pénzt - jelentette ki. Hozzátette, hogy a kötvényt igénylők többszörös átvizsgáláson estek illetve esnek át. Végül leszögezte, hogy a jelenlegi kabinet számára a biztonsági szempontok elsődlegesek.

Burány Sándor (MSZP) a kőbányai önkormányzatot bírálva arról beszélt, hogy utcára kerülhetnek a MÁV-telepen élő családok. Dömötör Csaba azt mondta, hogy az önkormányzat rendelkezik az ingatlanokkal, ezért azt kérte, hogy a képviselő hozzájuk forduljon kérdéseivel.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalása során a devizahitelek forintosításának módját bírálta, amit "ősbűnnek" nevezett. Dömötör Csaba azt válaszolta, hogy a kormány 2010 után kilakoltatási moratóriumot hirdetett, létrejött az árfolyamgát, a végtörlesztés, majd forintosították a hiteleket és elszámoltatták a bankokat.

Ikotity István (LMP) egy közmunkásnak a kormányt bíráló leveléből olvasott fel részleteket napirend utáni felszólalása során.

Magyar Zoltán (Jobbik) arról érdeklődött, ki a felelős azért, hogy nem kezdődött el a munka a Csornára ígért napelemgyárban. Dömötör Csaba azt felelte, hogy a gyárépület felépült és remélhetőleg hamarosan működni is fog.

Szávay István (Jobbik) Mészáros Lőrincről beszélve azt kérdezte, hogy a felcsúti polgármester kinek a pénzéből épít stadiont és hoz létre futballakadémiát Eszéken. Dömötör Csaba azt mondta, hogy az említett beruházás csak egy a sok közül, mert több, magyarok lakta, határon túli településen működő akadémia is támogatást kap.


Latorcai János ezt követően az ülést bezárta. Az Országgyűlés következő ülése jövő hétfőn kezdődik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!