OGY - krónika 8. rész (bioüzemanyag, víziközmű-szolgáltatás)

Belföld, 2017.04.20

A bioüzemanyagokról szóló uniós irányelv átvételéről rendelkező előterjesztés vitája után a Ház csütörtök délután áttért a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvény módosításának tárgyalására.



Bioüzemanyagokról szóló uniós irányelv átvétele


A kormány annak érdekében nyújtott be törvényjavaslatot, hogy a magyar jogrendbe ültessék az bioüzemanyagról szóló egyes uniós irányelveket. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára törvényismertetőjében elmondta, a javaslat az uniós irányelv átvételével a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előremozdítását célozza. A javaslat szerint 2020-ra megújuló energiaforrásból előállított energia részarányának el kell érnie a teljes közlekedésben felhasznált energiafogyasztás minimálisan 10 százalékát. A javaslat tartalmazza ennek számítási módját is.

Emellett kibővítenének bizonyos tagállami jelentéstételi kötelezettségeket és finomhangolást is végrehajtanak a javaslattal.

Bartos Mónika, a Fidesz vezérszónoka az uniós irányelv főbb passzusait ismertette és külön kitért a közlekedési ágazatokban vállalt legalább 10 százalékos részarány elérésére, illetve a bioüzemanyagok előállításának fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseire.

Heringes Anita (MSZP) szerint kodifikációs szempontból rosszul van előkészítve a javaslat, nem derül ki belőle a részarány kiszámításának módja, de a legnagyobb probléma az, hogy rendeleti úton akar számos részletet szabályozni.

Ehhez kapcsolódva Józsa István (MSZP) azt mondta, a végrehajtási rendeletekben nem bíznak az emberek, mert így a kormány és a minisztérium kénye-kedvének van kitéve a szabályozás.

Kepli Lajos (Jobbik) a bioüzemanyag előállításával kapcsolatban emelt kifogásokat, szerinte az idő előre haladtával a termőföld egyre értékesebb lesz, ezért nem biztos, hogy bioüzemanyagnak megfelelő terményeket kellene termelni olyan földeken, amelyen élelmiszer-alapanyagokat is lehetne termeszteni.

Latorcai János levezető elnök lezárta az általános vitát.


Víziközmű-szolgáltatások


A rezsi- és bürokráciacsökkentés védelmét, valamint a fogyasztók megóvását is célozza a vízközmű-szolgáltatásokról szóló törvény módosítása - ismertette a fejlesztési tárca államtitkára.

Szabó Zsolt a szektor működésének, fenntartásának elősegítését is célnak nevezte, de rámutatott arra is: nem életszerű, hogy a pályázatok kötelező fenntartási időszaka rövidebb, mint az elvárható hasznos élettartam, így ezen is módosítanak. A fenntarthatóság szempontjait előtérbe helyezve hosszabb élettartamú, megfelelő minőségű anyagok beépítését tartotta szükségesnek a fejlesztések során, amely csökkentheti az egy évre jutó ráfordításokat.

A javaslat a rendszerek felújításához is finanszírozási lehetőséget mutat, és a szakmát is bevonja a szükséges döntésekbe, amely tervszerűvé teheti a rekonstrukciós munkákat.

A jövőben a legkisebb költség elvét is érvényesítik, vagyis mind a tervezésnél, mind az üzemeltetési megoldásoknál a legkisebb ráfordítással a leghosszabb élettartamot kell biztosítani.

Csökkennek a védendő felhasználók adminisztrációs terhei azáltal, hogy védett státuszukat már nem kell rendszeresen igazolniuk, de szélesebb körben lesz lehetőség előfizetős mérőórák használatára is.

Az építésügyi szabályok egyszerűsítéséhez kapcsolódik, hogy a lakásépítő cégeknek nem kell majd víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetni.


Fidesz: biztonságosabbá válik a működés


Dunai Mónika (Fidesz) frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Mint mondta, a javaslat hozzájárul a biztonságos, minőségi és folyamatos víziközmű-szolgáltatáshoz.

A javaslat jogharmonizációs kötelezettségnek is eleget tesz - mutatott rá, hangsúlyozva: szükségessé vált a hálózati és információs rendszerek az egész unióban biztonságosan és egységesen magas szinten működjenek.

Az alapvető jogok biztosa egyes szolgáltatók ügyfélszolgálatát vizsgálva megállapította, hogy indokolatlanuk kötelezik a felhasználókat a védettség igazolásának többszöri benyújtására - mutatott rá, de azt is kiemelte: a fejlesztés során a szakmai döntésekben a szolgáltatókat is be kell vonni, hogy a megvalósult szolgáltatás problémamentes legyen.

Kiemelte: a jelen javaslat nem jelent semmilyen többletterhet a felhasználóknak, így díjnövekedést sem.


MSZP: az építőipari cégeket segíti a javaslat


Heringes Anita (MSZP) szerint a javaslat csupán a rezsicsökkentés fenntartását biztosítja, a víziközmű-hálózat működtetését már kevésbé. Kifogásolta, hogy például az építtetők nem kötelesek víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetni. Szerinte ezzel csupán az építőipari cégeket segítik, a lakásárakat mindez nem fogja csökkenteni.

Hozzátette: ha már a szakembereket sem tudják megfizetni a közműszolgáltatók, akkor tényleg veszélybe kerül az ellátás. Miben mások az önkormányzati tulajdonú cégek, mint az államiak? - kérdezte, rámutatva: utóbbinál 30 százalékos béremelést ígértek.

Kijelentette: gyámság alá vont mostohagyermekként kezelik ezen cégeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!