OGY - Krónika 8. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2017.12.11

A képviselők folytatták a bizottsági jelentések megtárgyalását, majd napirend utáni felszólalásokkal zárták az Országgyűlés hétfői ülésnapját.



Bizottsági jelentések


Az állami vagyonról szóló vitában Gúr Nándor (MSZP) megjegyezte, hogy megkezdődik a lakóingatlanok értékesítése, amelyet a nemzeti vagyonkezelő folytat majd, és aggályosnak nevezte, hogy az adósok hat év után elveszítik a visszavásárlási jogot. Az ezek mögött húzódó folyamatok miatt az MSZP tartózkodni fog a szavazáson - mondta a képviselő.

Az energetikai tárgyú törvényekkel kapcsolatos vitában az LMP-s Szél Bernadett azt hangsúlyozta, hogy az előterjesztő megpróbálta az atomberuházásokra vonatkozó szabályokat megváltoztatni, erre az LMP az Európai Bizottsághoz fordult, hogy megfelel-e a nemzetközi egyezményeknek a módosítás. Bár válasz még nem érkezett, már elkészült a most tárgyalt módosítás módosítása, de szerinte a változtatás nem megfelelő mértékű. Hozzátette: van még olyan kontroll, amelytől még félnek a "seftelgetős Fideszben".

Gúr Nándor ehhez csatlakozva közölte: a nukleáris biztonságnak, és nem az Orbán-kormány érdekeinek kellene érvényesülnie.

A kereskedelemről szóló vitában Gúr Nándor fontosnak nevezte a turisztikai régiók fejlesztését, de a gyakorlati tapasztalatokkal gondjaik vannak, ezért tartózkodni fognak.

A műsorterjesztésről és digitális átállásról szóló vitában szintén Gúr Nándor emelkedett szóra, hogy elmondja, nem egyszerűsítésnek látják, hogy pályáztatás nélkül is elindulhatnak bizonyos "folyamatok".

A fogyasztóvédelemről szóló, az egészségügyi tárgyú, valamint a honvédelemmel összefüggő javaslatok esetében nem alakult ki vita a képviselők között.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a Jobbik elnökének lemondását követelte, amiért a pártjához köthető személyek korábban többször is a holokauszt áldozatain gúnyolódtak. "Jól látható, hogy a Jobbik nem változik, marad az a radikális párt, mint megalapításakor" - mondta.

Egyed Zsolt (Jobbik) felszólalásában azt kérte a kormánytól, hogy szigorúan vizsgáljon ki egy miskolci patikában elkövetett hibát, aminek következtében több gyermek is kórházi kezelésre szorult.

Varga László (MSZP) szintén Miskolchoz köthetően kért szót, arra kérve a kabinetet, hogy próbáljon meg tenni a városban évről évre egyre nagyobb levegőszennyezés ellen.

Frakciótársa, Gúr Nándor a kormány foglalkoztatáspolitikáját bírálta, hangsúlyozva, hogy az MSZP kormányra kerülése esetén több segítséget adna az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek.

Farkas Gergely (Jobbik) felszólalásában a Nagykunság problémáit sorolta, egyebek mellett munkahelyteremtést és egészségügyi fejlesztéseket sürgetve. Az utolsóként szót kérő, szintén jobbikos Ander Balázs arról beszélt, hogy a kormány diktatórikus lépéseket tesz hatalma magatartására.


Az ülést vezető Hiller István lezárta az ülésnapot. A parlament kedden határozathozatalokkal fejezi be idei munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!