OGY - Krónika 8. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2018.02.20

Határozatban fejezte ki szolidaritását Lengyelországgal kedden a magyar Országgyűlés, amely a kiserőművek létesítésének megkönnyítése érdekében soron kívül módosította a villamos energiáról szóló törvényt is.



A vallásszabadság napjává tette január 13-át a parlament


A vallásszabadság napjává nyilvánította az Országgyűlés január 13-át, annak évfordulóját, amikor az erdélyi országgyűlés 1568-ban elfogadta a tordai vallásügyi törvényt.

Az előterjesztésről, amelyet mind az öt frakció támogatott, 142 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Ház.

A jogszabály szerint az Országgyűlés tagjai, "azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásból igyekszünk megérteni", emlékezni kívánnak a tordai vallásügyi törvényre, amely a világon először foglalta jogszabályba a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot.

A jogszabály azt is tartalmazza, hogy a tordai törvényben foglalt eszmeiség, a közösség vallási önrendelkezése a modern demokrácia egyik előzményeként is értékelhető, amelyet méltán tekinthetünk a keresztény Európa egyik alapértékének.



Szolidáris Lengyelországgal a parlament


Határozatban fejezte ki szolidaritását Lengyelországgal a magyar Országgyűlés, és felszólította a magyar kormányt arra: álljon ki Lengyelország mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során.

A kormánypárti képviselők által benyújtott előterjesztést 114 igen és 13 nem szavazattal fogadták el.

2017. december 20-án az Európai Bizottság bejelentette, hogy megindította Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást a vitatott igazságügyi reform miatt.

A magyar Országgyűlés ezt elfogadhatatlannak tartja - áll a határozatban, amely politikai boszorkányüldözésként értékeli a lépést.



A margitszigeti teniszközpont építéséről szóló törvényt hozott a parlament


A budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében hozott törvényt az Országgyűlés.

A Magyar Tenisz Szövetséget vezető Szűcs Lajos (Fidesz) előterjesztését 130 igen szavazattal, 15 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett - kivételes eljárásban - fogadták el a képviselők.

A törvény kimondja: a margitszigeti beruházás építtetője az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok. A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi. A torna megvalósításával és szervezésével összefüggő közbeszerzési eljárásoknál az ajánlatkérőnek minden esetben joga van a közbeszerzési törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására úgy, hogy köteles legalább három ajánlattevőt ajánlattételre felhívni, és jogosult arra, hogy az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb árat határozza meg.



Megkönnyítik a kiserőművek létesítését


A megújuló energiaforrással gazdálkodó, nem engedélyköteles kiserőművek létesítésének megkönnyítése érdekében módosította a villamos energiáról szóló törvényt kedden az Országgyűlés.

A kormány kezdeményezését 132 igen szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők kivételes eljárásban.

A módosítás bevezeti a termelői elosztó hálózat fogalmát, amely lehetővé teszi elosztói tulajdonú, közcélú státuszú és nem engedélyköteles kiserőművek csatlakoztatását.

A jogszabály több ponton díjmentességeket is biztosít.



Önkorrekciót tarthat az MNB


Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek célja, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) lehetősége nyíljon egy 30 napos időtartamban a megtámadott döntéseivel kapcsolatos jogsérelem orvoslására.

A pénzügyi közvetítőrendszer hatósági felügyeletét érintő jogszabály-módosítást - kivételes eljárásban - 131 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 11 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára.

Az előterjesztő indoklásában hangsúlyozta: az önkorrekció lehetősége nem nyílik meg a felülvizsgálati eljárásokban, azonban minden más típusú bírósági eljárásban alkalmazható. E perek a Fővárosi Törvényszék hatáskörébe kerülnek. A bíróság az eljárását az MNB eljárásának befejezéséig felfüggeszti.



Emelkedik a hadigondozottak havi juttatása



Emelte a volt hadiárvák, hadigyámoltak és hadigondozott családtagok rendszeres ellátását a parlament, az erre vonatkozó kormánypárti javaslatot 145 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztőként korábban arról számolt be, hogy mintegy 74 ezer jogosult havi juttatása 8550 forintról 10 ezer forintra emelkedik. Ez egy jogosultnak 120 ezer forint egy évben, azaz egyhavi átlagnyugdíjnak felel meg - mutatott rá.

A törvény az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez köti a járandóságot, ezt a korábbi 30 százalékról 34,04 százalékra módosították. Az új összeg január 1-jétől visszamenőlegesen illeti meg az érintetteket.

A juttatást a törvény szerint azok kapják, akiket a második világháborút követően politikai okból megfosztottak attól.



A képviselők jóváhagyták azt is, hogy Szél Bernadett (LMP) esedékes tiszteletdíja 432 ezer, Hadházy Ákosé (LMP) 100 ezer forinttal csökkenjen. A házelnök mindkét esetben a képi szemléltetésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt kezdeményezte a szankciót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!