TV műsor

OGY - Krónika 8. rész (költségvetés)

Belföld, 2017.05.18

A szociális szféra béreiről, a gazdasági növekedésről, a romák helyzetéről, és az igazságügyi forrásokról is beszéltek a képviselők a költségvetés csütörtökön délután folytatódó vitájában.Jobbik: a szociális dolgozók számára is kellene az életpályamodell


Vágó Sebestyén (Jobbik) azt mondta, hogy a szociális ellátórendszerben dolgozók részére is be kellene vezetni az életpályamodellt. A képviselő nem volt elégedett a most alkalmazott pótlékkal és azt is hangsúlyozta, hogy azt bármikor el lehet venni. Felhívta a figyelmet, hogy a pótlékokra körülbelül kétszer annyit kell költeni, mint amennyiből az életpályamodellt el lehetne indítani.

Kiemelte, hogy habár az ellátórendszer rendkívül fontos az ország számára, de mégis folyamatos létszámhiánnyal küzd. Bérfelzárkóztatás és bérfejlesztés szempontjából a védőnői területen dolgozók helyzete is hátrányosnak számít - tette hozzá.


Forrásbővülésekről beszélt a kormány


Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a korábban elhangzottakra azt felelte, teljes konszenzus van abban, hogy az ápolási díjban részesülők emberfeletti munkát végeznek, amikor sokszor évtizedeken keresztül gondozzák hozzátartozójukat. A kormány ezért döntött arról, hogy már ebben az évben elindítja és jövőre tovább folytatja a díjemelést.

Kétmilliárd forintos többlet szerepel a költségvetésben a védőnők béremelésére - közölte. A gyermekjólétre és a gyermekvédelmi rendszerre áttérve azt mondta, hogy központi költségvetésből finanszírozott gyermekjóléti feladatok forrásai ötven százalékkal fognak emelkedni.

A kormány elkötelezett abban, hogy megbecsülje a szociális ágazat dolgozóit - jelentette ki az államtitkár. A területen 2013-ban 143-144 ezer forint volt a bruttó átlagbér, ami most fogja elérni a kétszázezer forintot - hangsúlyozta.


Fidesz: 79 milliárd jut gyermekétkeztetésre


Bodó Sándor (Fidesz) arról beszélt, hogy jövőre gyorsulhat a gazdasági növekedés, mert a bérfejlesztéseknek köszönhetően növekszik a fogyasztás.

79 milliárd forint jut az ingyenes gyermekétkeztetésre - emelte ki a politikus. Megerősödik a biztonság is - folytatta, hangsúlyozva, hogy a kabinet a rendvédelemre, a közbiztonságra további 83 milliárd forintot fordít. Arra is kitért, hogy folytatódik a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetésemelése.MSZP: mit kívánnak tenni, hogy a két cigány nyelv fennmaradjon?


Teleki László (MSZP) hangsúlyozta, hogy ma még 650 cigánytelep van Magyarországon, ahol mintegy 120 ezren laknak. Hogyan kívánják ezt a helyzetet kezelni? - tette fel a kérdést a képviselő.

A politikus azt is megkérdezte, mit kívánnak tenni, hogy a két cigány nyelv, a lovári és a beás fennmaradjon. Ha a médiát nem nyitják meg a romák felé, akkor az elszigetelődés teljesen láthatóvá válik - jelentette ki.

A költségvetésben hol van az a sor, amelyben megtalálható a budapesti Roma Kulturális és Módszertani Oktatási Központ létrehozására szánt forrás? - kérdezte.


Államtitkári válasz


Czibere Károly államtitkár szerint jó és felelősségteljes felvetések hangzottak el. A közösségi házakról azt mondta: ez minden telepprogramnak része. Új megközelítésben valósítják meg, a helyi közösségek forrásainak megerősítésével. Ennek része, hogy közösségi helység, terem, ház legyen mindenütt - mutatott rá. A kulturális és oktatási központ várható támogatását jelentősen megemelték, és a jövő évi költségvetésben szerepel.

Egy másik felvetésre jelezte: a többségi társadalmat és a roma kultúrát közelítenék egymáshoz, és minél több ilyen jellegű fórumot szeretnének biztosítani.


Fidesz: rendelkezésre állnak a szükséges igazságügyi források


Salacz László arról beszélt, hogy az igazságügyi tárca fejezete tartalmazza a jogszabályban meghatározott célok megvalósításához szükséges fedezetet.

Kiemelte: az igazságügyi jogalkotási terv megvalósítása érdekében a kormányzati ciklusban jelentős kodifikációs feladatok elvégzése várható. Ezek között említette a magánjogi, a büntetőjogi, a közigazgatási eljárásjogi és perrendtartási kódexek kodifikációját.

2014 és 2018 között kiemelt cél az új polgári perrendtartási törvény és büntetőeljárási kódex hatályba léptetése - hangoztatta.


Jobbik: nem kormányzati kegy az uniós fejlesztések megvalósítása


Mirkóczki Ádám (Jobbik) arra szólította fel a kormánypárti politikusokat, hogy amikor uniós forrásból fejlesztés történik, ne állítsák be úgy, mintha az valami kegy lenne. Önöknek ez a feladata - jelentette ki, hozzátéve: az a stílus amit egyes képviselők helyben, választókerületükben, országosan megengednek, az hihetetlen. Ezt az arroganciát, pökhendiséget be kellene fejezni - mondta.

Szerinte rengeteg kistelepülésen vannak elemi problémák, s külön felhívta a figyelmet a 2000 fő alatti településekre, amelyek rendre kiszorulnak minden közműre vonatkozó pályázatból, holott ezek hosszú évtizedek óta váratnak magukra.

Kitért arra is, hogy sok szó esett az egyes ágazatokban lévő bérfeszültségről, s úgy látta: a bankszektor kivételével a bérek messze elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. Szerinte ha a kormány ma igazán akar valamit, akkor arra jut pénz.

Azt szeretnék elérni, hogy az uniós alapokmányokba kerüljön be az az alapelv, hogy ugyanazért a munkáért ugyanaz a bér járjon. Ezt a mindenkor regnáló miniszterelnöknek kellett volna felvetni - mondta, s kiemelte: Orbán Viktor még soha semmilyen magyar érdek miatt nem élt vétójogával.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!