OGY - Krónika 8. rész (önkényuralmi jelképek, napirend után)

Belföld, 2017.03.20

További képviselői felszólalásokkal folytatódott az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltani célzó kormánypárti törvényjavaslat vitája. Az Országgyűlési hétfői ülésnapja egy jobbikos napirend utáni felszólalással ért véget.



KDNP: tűrhetetlen az önkényuralmi jelképek kereskedelmi megjelenítése


Vejkey Imre a KDNP nevében vezérszónokként azt mondta, elfogadhatatlan és tűrhetetlen az önkényuralmi jelképek politikai, de kereskedelmi célú megjelenítése is, a két önkényuralmi rendszer jelképei ma is irritálóak és sértőek.

Megjegyezte, hogy "a Nyugat mögött álló globális hatalom" nem akar leszámolni a nemzetközi szocializmus támogatásával, sem Brüsszel, sem Strasbourg nem akarja az önkényuralmi jelképek egy részét a politikai szemétdombra küldeni.


Jobbik: Kádár János szelleme most is a parlamentben van


Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka arra helyezte a hangsúlyt, hogy Kádár János szelleme most is a parlamentben van, hiszen a Fidesz ugyanolyan módszerekkel operál, mint a diktatórikus rendszerek. A javaslat maga képmutatás, mert a valódi cél a Heineken kiszorítása.

"Ez maga a diktatúra" - jelentette ki.


Független: egy szimbólumot nem lehet általánosságban betiltani


Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusa azt mondta, becsüli Lázár Jánost, amiért elismerte, hogy a Heineken elleni hadjáratról van szó.

Megjegyezte, hogy bizonyos esetekben a szimbólumoknak többes jelentése is van, ez nem "ármány", az emberek így működnek a vizuális kultúrában, ebből adódik, hogy egy szimbólumot általánosságban nem lehet betiltani, de ezzel ez a javaslat szembe megy.



Képviselői felszólalások


A vezérszónokok után képviselői felszólalásában Bárándy Gergely (MSZP) azt mondta, szó sincs kettős célról, a Heinekent akarják megleckéztetni. Hozzátette: szégyene az Országgyűlésnek, hogy egyszerű gazdasági manipulációra használnak fel egy sok embert rosszul érintő ügyet.

A kérdés azonban a képviselő szerint az, hogy jelképekkel akarom-e sérteni az emberi méltóságot, vagy sem. Szerinte amikor valaki Heinekent vesz, akkor nem az emberi méltóság megsértésre gondol.

Feltette a kérdést: tényleg azt gondolják a képviselők, hogy attól lesz jobb Magyarországon, hogy három cég nem tud majd vörös csillaggal kiadni terméket?

A Fidesz padsoraiból Szatmáry Kristóf felszólalásában azt mondta, azért támogatja a törvénymódosítást, mert úgy látja, a multinacionális cégek érzéketlenek a Kelet-európai emberek történelmi érzékenységére, és reméli, hogy a javaslattal ezen változtatni tudnak.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásra Vágó Sebestyén jobbikos képviselő jelentkezett, aki a Pető Intézetben az elmúlt időszakban tapasztaltakkal kapcsolatban szólalt fel. Mint mondta, bejárta a sajtót, hogy egyszerre sok konduktor felmondott egyoldalú szerződésmódosítás miatt. Nem arról szólnak a hírek, hogy milyen érdemeket szereznek a rászorulók fejlesztésében - tette hozzá.


A felszólalást követően Hiller István levezető elnök lezárta a napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!