OGY - Krónika 8. rész (Waclaw Felczak Alapítvány, bűnügyi és határmenti együttműködések)

Belföld, 2017.10.17

A Waclaw Felczak Alapítvány létrehozásáról és nemzetközi megállapodásokról tárgyalást kedden az Országgyűlés.



Kormány: a lengyel-magyar barátságot erősíti az alapítvány


Az évszázadok óta megóvandó értéknek tartott lengyel-magyar barátság erősítését célozza a Waclaw Felczak Alapítvány - mondta az erről szóló előterjesztést ismertetve Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Schanda Tamás jelentősnek nevezte a rövid javaslatot, sorolva a két nép viszonyának hagyományait. Mint mondta, a jó kapcsolatot korábban az táplálta, hogy a két nép hasonló sorscsapásokat szenvedett, ma azonban ez nincs így - tette hozzá -, ezért fogalmazódott meg a Waclaw Felczak Alapítvány ötlete, ami a fiatalok számára is megélhető valósággá teszi ezt a barátságot.

Az alapítvány névadójáról, a történész Waclaw Felczakról elmondta: a két nép közötti barátság és a közép-európai összefogás eszméjének áldozatos terjesztője volt.

Beszámolt arról is, hogy a kormány által létrehozandó szervezet fókuszában az ifjúsági együttműködések megerősítése áll majd, a többi között új ösztöndíjak, kulturális programok, a turizmus vagy a vállalkozások együttműködése felett bábáskodik majd.

A kabinet évente egymillió euróval támogatja az alap létrehozását - tette hozzá -, az előremutatató civil kezdeményezések ciklusokon átívelő támogatásának szerinte a külpolitikában és a gazdaságban is kézzelfogható eredményeket hoz majd.


Fidesz: időszerű a szervezet létrehozása


Hörcsik Richárd (Fidesz) időszerűnek nevezte, hogy intézményes keretet kapjon a lengyel-magyar barátság ápolása, hiszen kapcsolataink mára igen szerteágazóak.

A nyelvi képzések mellett elérhetővé is kell tenni egymást - hangsúlyozta. Kiemelt szempont egymás népszerűsítése és az odajutás elősegítése is - közölte.

Méltatta a történész Waclaw Felczak tevékenységét.


MSZP: nincs szükség alapítványra a célok eléréséhez



Bárándy Gergely (MSZP) a javaslatot hasonlónak ítélte a Habsburg Ottó Alapítványéhoz, mondván: a célok és az összegek elkülönítése szerinte a mai magyar hatályos jogrendszer keretei között is lehetségesek, erre a költségvetésben is van fedezet. Megjegyezte ugyanakkor: sem az alapítvány névadójával, sem a szervezet céljával nincsenek kifogásaik, csupán azzal a jogi konstrukcióval, amellyel a kormány a kérdést kezeli.


A Jobbik üdvözölte a javaslatot


Mirkóczki Ádám (Jobbik) üdvözölte a javaslatot, hozzátéve: bár nem tartják alaptalannak Bárándy Gergely aggodalmait, de bíznak abban, hogy alkalmas és elkötelezett emberek vehetnek majd részt a munkában. A Jobbik hét éve hiányol egy ilyen alapítványt - jelentette ki.

Miután Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, Schanda Tamás arról beszélt, hogy nem példa nélküliek az ifjúsági együttműködések.


Kibővül az Ausztriával kötött bűnügyi együttműködés


A Magyarország és Ausztria közötti a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatandó együttműködésről szóló szerződés módosításának vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt mondta, hogy a szerződés alapvetően mindként ország érdekeit jól szolgálta, de a gyakorlati tapasztalatok és a szervezeti változások miatt szükség van a változtatásokra. A jövőben bővítik az információcserét a határokat átlépő bűnözés, a korrupció és a migráció területein - sorolta a változásokat. Új elem a pénzügyi bűncselekmények megakadályozása és felderítése - tette hozzá. Lehetőség lesz együttműködni a határon átnyúló vasút- és hajóközlekedésben, illetve a sportrendezvényekhez nyújtott kíséretek során.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat és a TEK közvetlenül cserélhet információt az osztrák társszervezetekkel, fedőrendszámokat bocsáthatnak egymás rendelkezésére és a jegyzőkönyv rendezi, hogy hogyan vethetnek be járműveket a másik ország területén - emelte ki.

Hörcsik Richárd (Fidesz) arról beszélt, hogy a javaslat segít garantálni az ország biztonságát. A szervezett nemzetközi bűnözés elleni hatékony fellépés legkönnyebben a határon átnyúló együttműködéssel érhető el - emelte ki.

Mesterházy Attila (MSZP) is azt mondta, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a szervezeti változások miatt van szükség a bővítésre. Az MSZP is úgy ítéli meg, hogy a jogszabály az ország érdekét szolgálja, ezért támogatni fogják az előterjesztést - mondta.

Gyüre Csaba (Jobbik) is időszerűnek nevezte az egyezmény módosítását. Szavait az illegális migráció és a korrupció elleni fellépés szükségességével indokolta.

Kontrát Károly zárszavában méltatta a határon szolgálatot teljesítők munkáját.



Magyar-szlovák határhidak és utak üzemeltetése



Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magyar-szlovák határmenti utak és hidak üzemeltetésére 2007-ben írtak alá nemzetközi egyezményt, azonban az új létesítmények megépülése és a tapasztalatok a dokumentum megújítását tették szükségessé.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka célszerűnek tartotta a terhek megosztását a két ország között, továbbá célként jelölte meg a térségek közötti kapcsolatok javítását, a kapcsolattartás könnyítését a határon túli magyarsággal.

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka a gazdasági kapcsolatok és a magyarság szempontjából is fontosnak nevezte a megállapodást, amelynek elfogadását pártja támogatni fogja.

Bana Tibor, a Jobbik vezérszónoka is a nemzetpolitikai szempontok érvényesítésével érvelt és üdvözölte az új közúti létesítmények kialakítását.

Fónagy János zárszavában megköszönte a támogató hozzászólásokat.



Ezt követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az ülésnapot, a parlament szerda reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!