OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.09.18

Az ukrán oktatási törvény, a tanárok képzése, és a földművelés ügye is szóba került az azonnali kérdések és válaszok órája során a parlament hétfői ülésén.



Jobbik: mit tett a magyar kormány az ukrán nyelvtörvény ellen?


Szávay István (Jobbik) az ukrán oktatási törvény módosításával kapcsolatban tett fel kérdést. Mint kifejtette: két hete tart a nemzetiségi nyelvek korlátozásával kapcsolatos vita, de Orbán Viktor nem szólalt meg az ügyben, és tudni, hogy a kormány semmit nem tett azért, hogy megakadályozza a szabály elfogadását, pedig a törvény általános vitája egy éve volt, de a magyar diplomácia semmit nem tett, érdemi nyomásgyakorlás, egyeztetés sem volt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta, a kormány elvi álláspontja, hogy minden magyarnak joga van arra, hogy a magyar állam megvédje. Az elmúlt fél évben folyamatosan szorgalmazták, hogy az ukránok ne vezessék be a szabályozást, de a magyar államnak azon is dolgoznia kell, hogy korrekt kapcsolatot biztosítson a szomszédos államok országaival.

Szávay István egyetértett abban, hogy a környező országokkal fontos a jó partneri viszony fenntartása, de a magyarok érdekeit kellene az előtérbe helyezni.

Lázár János szerint Szerbia korrekt és konstruktív együttműködésben jó példát mutat. Hozzátette: a kormány minden lépését egyezteti a helyi magyarok vezetőivel, így történik ez most az ukránoknál is.


LMP: elkeserítő a tanárok helyzete


Ikotity István (LMP) a tanárok helyzete miatt szólalt fel, szerinte számos térségben "vadásznak" a tanárokra, mert a fizetés nem csábító, a munkakörülmények rosszak, a munkaidő több, mint 40 óra, egy pályakezdő 121-135 ezer forint nettó keresetet kap, amiből nem lehet megélni. Ötezer tanár hagyta el a pályát és csak 800 kezdte meg munkáját tanárként - tette hozzá a képviselő.

Lázár János miniszter azt mondta, a pedagógusi pálya hosszú éveken keresztül "vesztes" életpálya volt, 15 ezer munkahely szűnt meg és 800 iskolát zártak be. Majd 2010 után elkezdték a béremeléseket, és azt tapasztalja, hogy volt érdemi béremelés. Hangsúlyozta, hogy nem az összlétszámmal, hanem a területi különbségekkel van a gond.

Ikotity István azt fejtegette válaszában, hogy a fizetés reálértéken alacsonyabb, mint 15 évvel ezelőtt, és ezzel nem lehet dicsekedni.

Lázár János közölte: a folyamat nem zárult le, és "fájó seb", hogy a tanárok, tűzoltók, rendőrök, katonák nem tartoztak az elmúlt 25 évben a középosztályhoz.


Fidesz: hogyan vesztheti el mandátumát Czeglédy Csaba?


Szatmáry Kristóf, fideszes országgyűlési képviselő az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista képviselő ügyével kapcsolatban. Mint elmondta, a képviselőt milliárdos csalással vádolják, 2013 és 2016 között működtetett bűnszervezetet, amely 3 milliárd forinttal károsította az államot. Azt kérdezte, milyen jogi eszközök állnak rendelkezésre a mandátumtól való megfosztáshoz.

Völner Pál parlamenti államtitkár szerint Czeglédy Csaba tisztességből és emberségből elégtelenre vizsgázott, mivel visszatartotta több ezer diák fizetését, és ez a kár azóta sem térült meg. A képviselő mandátuma lemondással megszüntethető lenne, de ezt Czeglédy Csaba nem tette meg, ezért jogerős ítélet esetén méltatlanság miatt vesztheti el a mandátumát.

Szatmáry Kristóf válaszában megemlítette, hogy a szocialista képviselőt 2002-ben egyszer már jogerősen elítélték, arra pedig nincs esély, hogy Czeglédy Csaba lemondjon. Azt kérte a baloldali képviselőktől, hogy engedjék el képviselőtársuk kezét, és válaszoljanak arra, hogy pártfinanszírozásra jutott-e az elcsalt 3 milliárd forintból.

Völner Pál jelezte: politikai szálak is vannak az ügyben, mivel a DK-hoz és az MSZP-hez is kapcsolódik a képviselő, aki a Gyurcsány Ferenc DK-elnök cégének, az Altus Zrt.-nek is volt a jogi képviselője.

A felszólalásokat ellenzéki képviselők folyamatos bekiabálása kísérte.


KDNP: milyen az idei gabonatermés?


Földi László (KDNP) az idei gabonatermésről érdeklődött a Földművelésügyi Minisztériumnál. Mint mondta, az ország területének 57 százaléka van mezőgazdasági művelés alatt, kiemelten fontos termény a gabona, amely tavaly rekord terméssel járult hozzá az élelmiszergyártáshoz, és exportra is jutott.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte, hogy "az ország kenyere biztosított", tárolókban van a termés. Idén a tavalyi rekord után kisebb visszaesés mutatkozik, de az ötéves átlaghoz képest magasabb volt a termésátlag. Jelezte még, hogy vetőmag-előállításában is jól teljesített az ország és fontos értéke a magyar mezőgazdaságnak, hogy GMO-mentes vetőmagok vannak.

Földi László közölte, nyugalommal tölti el, hogy az ország kenyere biztonságban van.

Nagy István még hozzátette: nem volt könnyű az idei év, mert nagy volt a szárazság, termésátlagot az őszi betakarítás után lehet mondani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!