OGY - Krónika 9. rész (költségvetés)

Belföld, 2015.05.28

Folytatódott a 2016-os költségvetés vitája csütörtök este az Országgyűlésben, a képviselők a honvédelmet, az igazságszolgáltatást, és az uniós forrásokat érintő kérdésekről tárgyaltak.



Jobbik: több pénz kellene a honvédelmi fejlesztésekre


Kulcsár Gergely (Jobbik) felszólalásában azt nehezményezte, hogy bár Magyarország NATO-tagságával azt vállalta, hogy GDP-jének két százalékát honvédelmi kiadásokra fordítja, ez mégsem valósul meg.

Az ellenzéki politikus kifogásolta továbbá, hogy a katonai fejlesztésre szánt források jelentősen elmaradnak a dologi és személyi kiadások mögött, ami szerinte egyértelműen előrevetíti a honvédség színvonalának romlását.

Kulcsár Gergely emellett feleslegesnek és veszélyesnek nevezte Magyarország Iszlám Állam elleni kurdisztáni szerepvállalását.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár válaszában úgy fogalmazott, a költségvetés minden katonának lehetőséget biztosít arra, hogy egy kis lépést tegyen előre, hiszen az idei 30 százalékos illetményemelést jövőre is 5 százalékos növekedés követi.

A kormány képviselője elmondta, nem gondolja úgy, hogy a büdzsében nem lenne elég forrás a hadiipari fejlesztésére, emellett hozzátette, a magyar emberek többsége egyetért a barbár és embertelen Iszlám Állam nevű szervezet megfékezésével.


Fidesz: a magyar emberek érdeme az adócsökkentés


A fideszes Boldog István felszólalásában úgy fogalmazott, a magyar emberek elmúlt öt évben folytatott kitartó munkájának eredménye, hogy jövőre csökkenhetnek az adók és "mindenki egy kicsit előrébb léphet".

A kormánypárti politikus szerint ez még akkor is így van, ha például a szocialisták lekicsinylően szólnak az adócsökkentés mértékéről. Példaként említette Tóbiás József szerdai felszólalását, amelyben az ellenzéki politikus azt mondta, a százezer forintot keresők adója mindössze ezer forinttal csökken. "Akinek százezer forint a fizetése, annak ezer forint is nagyon sokat jelent" - hangsúlyozta Boldog István.



MSZP: vidéken terjed a dolgozói szegénység


A szocialista Heringes Anita felszólalásában azt mondta, a kormány hangzatos kijelentései ellenére ma már vidéken a dolgozó emberek körében is növekszik a szegénység és egyre többen vannak, akik nem tudnak megélni a fizetésükből.

"Nem hiszem el, hogy önök ezt nem hallják" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint az szja kulcsának egy százalékos csökkentése ismét nem a létminimum környékén élők helyzetét segíti, hanem a komolyabb fizetésből élőket.

Kiemelte, az MSZP a jelenleginél sokkal több értékteremtő munkát adna az embereknek.


Fidesz: megfelelő financiális hátteret nyújtanak az igazságszolgáltatásnak


Salacz László (Fidesz) az igazságszolgáltatási fejezetekről beszélt felszólalásában. Mint mondta, a korábban megfogalmazott célokkal a költségvetés teljes összhangban van és biztosítják a megfelelő pénzügyi hátteret az igazságszolgáltatásnak.

Kiemelte az Igazságügyi Hivatal működésének előirányzatát. A szervezetet több mint egymilliárd forinttal támogatják, ebből az összegből áldozatsegítési, pártfogolt-felügyeleti, és kárpótlási feladataikat látják el.

Emellett szólt a jogászképzés színvonalának emelését célzó programok támogatásáról is, majd megjegyezte, hogy egy régóta húzódó reform kezdetét jelentheti a lépés, mivel a jövő jogászai az államreformban is részt vehetnek.


Jobbik: a kkv-szektornak több támogatást kell adni az uniós forrásokból


Bana Tibor (Jobbik) az uniós fejlesztési pénzekkel kapcsolatban azt mondta, idénre még 1725, jövőre pedig 862 milliárd forintot terveznek, korábban pedig ezen pénzeket presztízsberuházásokra költötték ahelyett, hogy a kis- és középvállalkozásokat támogatták volna.

Emellett fontosnak nevezte, hogy innovációra, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységre több forrás jusson, mert ebben elmarad Magyarország a közösségi átlagtól.


MSZP: már a beterjesztés körülményei sem sugallnak kiszámíthatóságot


Józsa István (MSZP) szerint a kormány jól kezdte a 2016-os költségvetés összeállítását, mert annak tényleg kiszámíthatóságot kell sugallnia, de végül még a beterjesztés körülményei sem tették ezt meg. Mint mondta, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács is jelezte: az előterjesztés az adósságpálya kiszámításáról szóló, január elseje óta hatályos törvénybe ütközik.

Elmondta még, hogy a kormányváltáskor 20 ezer milliárd forint alatt volt az államadósság, most pedig 25 ezer milliárd fölött van, az uniós források elosztásával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy garanciavállalással kellene segíteni a kis- és középvállalkozásokat, hogy az utófinanszírozott támogatásokat fel tudják használni.


Az elnöklő Hiller István ezt követően elnapolta a költségvetés vitáját, amely pénteken, további tízórás időkerettel folytatódik.


Napirend után


A költségvetés tárgyalását követően kizárólag a jobbikos Magyar Zoltán kért szót, aki napirend utáni felszólalásában az oldtimer autók használatának egyszerűsítését sürgette.

Hiller István lezárta az ülésnapot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!