OGY - Trócsányi: a magyar jogrendszert sikerült megújítani

Belföld, 2017.12.11

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a magyar jogrendszert sikerült megújítani, 2018-tól számos területen új kódexek lépnek hatályba.

A tárcavezető éves meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt elmondta: január elsején lép hatályba az új polgári perrend, a közigazgatási perrend, a nemzetközi magánjogi kódex, az ügyvédi törvény és a választott bíróságokról szóló jogszabály is.

Hozzátette: ez nagy munkát adott minden minisztériumnak, a jogalkalmazók felkészítésének tekintetében is. Köszönetet mondott a képviselőknek, hogy támogatták ezt a munkát, és több alkalommal is részt vettek ötpárti egyeztetéseken. Külön megköszönte a Jobbiknak, amiért támogatta a 2018 nyarán hatályba lépő büntetőeljárási kódex elfogadását.

"2014 és 2018 között a ránk bízott munkát igyekeztünk becsülettel ellátni" - mondta a miniszter, aki szerint 2017 végén befejezettnek lehet tekinteni azokat a feladatokat, amelyekre a ciklus elején vállalkoztak, ugyanakkor 2018-ban új feladat lesz a gazdasági versenyképesség elősegítését szolgáló jogszabályok megteremtése.

Kitért arra is, hogy 2018-tól a jogrendszer egyszerűsítése, átláthatósága érdekében is lépéseket kell tenni, mert Magyarországon, ahogyan Európában mindenhol, probléma a túlszabályozás, még a szakavatott jogászoknak sem egyszerű átlátni a jogrendszert.

Trócsányi László sikernek tartotta az igazságügyi alkalmazottak fizetésének rendezését és a bírák fizetésemelésének elindulását.

A közigazgatási bíráskodás területén bevezetett és sok ellenzéki kritikát kapott pontrendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta: az esélyegyenlőséget tartották szem előtt, a magyar szabályozás a nemzetközi példáknak megfelel, és kiállja az alkotmányosság próbáját. Hozzátette, nem örül annak, hogy egy szakmai kérdésből politikait csináltak.

Trócsányi László beszámolt arról, hogy a Velencei Bizottság jelentést tesz közzé az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, amelyben fel fogja szólítani Ukrajnát, hogy változtasson bizonyos szabályokon. Hangsúlyozta: a törvény jelentősen csökkenti a kisebbségek nyelvi jogait és a magyar kormány mindent megtett, hogy a felhívja a Velencei Bizottság figyelmét erre az ügyre.

A minisztert időkeretes vitában kérdezhették a képviselők: a jobbikos Staudt Gábor a bírói pályázatok érvénytelenítésével és a közigazgatási bírák kinevezésével kapcsolatban kérdezett és fogalmazott meg kritikát, frakciótársa, Apáti István pedig a Trócsányi László nevével fémjelzett ügyvédi iroda ügyvállalásai miatt vonta kérdőre a tárcavezetőt.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a Magyarországgal szemben indult kötelezettségszegési eljárásokról beszélt és az isztambuli egyezmény ratifikálását kérte számon, valamint felszólította a tárcavezetőt, hogy határolódjon el a fideszes Budai Gyula bíróságokat érintő korábbi kijelentésétől.

Erre válaszolva az igazságügyi miniszter azt mondta: a bíróságokat nem ismeri, ő maga az ügyvédi világból jön és azt jól ismeri, "ott kevés a komcsi".

Trócsányi László visszautasította az ügyvédi irodájával kapcsolatos jobbikos kijelentéseket, és közölte: 2007 óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, 10 éve nincs kapcsolata az ügyvédi irodával, nincs ráhatása az ügyvállalásokra. Hozzátette: 2007 óta osztalékot nem kapott, és ezt követően sem vesz fel, tulajdoni hányada pedig minden évben csökken, mert nem vesz részt a munkában.

A bírói kinevezésekkel kapcsolatban kijelentette: az igazságügyi miniszternek tanácskozási joga van csak az Országos Bírói Tanácsban, ma a bírók kinevezése a bírói szervezet belügye, amiről a bírók maguk döntenek, így erre nincs hatása a miniszternek.

Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról azt mondta: jelenleg folyik a hatásvizsgálat, hogy a ratifikálás milyen feladatokat ró az egyes minisztériumokra és ez belátható időn belül véget ér. Jelezte: a kormány áldozatsegítő központokat hoz létre, illetve egy nemrégiben született megállapodás alapján a magyar minisztérium koordinálhatja az áldozatsegítés európai irányát is.

(innen a szöveg változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!