Okos infokommunkációs fejlesztések a Városligetben

Belföld, 2018.09.14

Európában egyedülálló, okos infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét az évtized végére, Budapest okos város vízióját és a Liget Budapest Projekt keretében a Városligetbe tervezett Smart Liget szolgáltatások részletes terveit az Emobility Forum 2018 című országos konferencián mutatják be - közölte a fővárosi önkormányzat és a Liget Budapest Projekt az MTI-vel.

Az elektromobilitás trendjeire fókuszáló konferenciát Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológia miniszter fővédnökségével, szeptember 19-én és 20-án, a Bálnában tartják. A konferencián kiderül, hol tartanak a budapesti kiemelt beruházások az okos városi funkciók megvalósításában, mik a leginnovatívabb hazai projektek eredményei a városi logisztika, a közösségi közlekedés, kommunális és szociális szolgáltatások fejlesztésében.

A konferencián előadást tart Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes, a smart city fejlesztések panelben pedig a főpolgármester-helyettes mellett Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkára és Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is prezentál a fórum zárónapján.

Szeneczey Balázs a közleményben kifejtette: az okos város elsősorban a polgárok jóllétét szolgálja. A modern infokommunikációs fejlesztések lehetővé teszik a város szolgáltatásainak hatékonyabb működését, így javul a városban élők életminősége is. Az "okos város" nem cél, hanem eszköz az összehangolt városfejlesztés érdekében. A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Smart Budapest jövőképben szereplő cél- és cselekvési területek kibontása, részletes meghatározása folyamatban van, idén megkezdődött Budapest smart city keretstratégiájának megalkotása, ami várhatóan jövő év második felére készül el.

Gyorgyevics Benedek kifejtette: a Liget Budapest Projekt célja nemcsak a Városliget növényzetének és intézményeinek a teljes megújítása, hanem olyan szolgáltatások létrehozása is, melyek sokkal kényelmesebbé, és élményszerűbbé teszik a parkban töltött időt a látogatók számára. A Smart Liget okos-rendszerei a felhasználók kiszolgálásán túl korszerű megoldásokkal, hatékonyan támogatják a park, és a benne található intézmények energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetését.

A Smart Liget alapelve, hogy a ma elérhető legmodernebb okos szolgáltatásokat és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, könnyen hozzáférhető rendszerbe foglalja. A megújuló Városliget összes szolgáltatása - legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó - egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. A parkhasználók például a Városliget valamennyi intézményébe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásra.

A smart rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. A kerékpárosok számára lesznek fontosak a Pavilonkertben már megismert további szervízpontok, valamint egy Liget szintű klubtagsági rendszer is, amellyel öltözőket, zuhanyzókat, kerékpártárolókat vehetnek igénybe.

A Smart Ligetet támogató rendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű, a mindennapokban sokat használt szolgáltatások is, mint például a Waze. Például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül. A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni - ismerteti a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!