Oktatási szünet lesz a szegedi egyetemen

Belföld, 2020.03.11

Nem lesznek színházi előadások és filmvetítések Szegeden, az IH rendezvényközpont is lemondta rendezvényeit. A Szegedi Tudományegyetemen pedig oktatási szünetet rendeltek el a vészhelyzet miatt.

Belvárosi Mozi
Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. A kormány és az operatív törzs döntése az is, hogy mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni.

A Szegedi Tudományegyetemen a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – március 12- 13. között rektori - oktatási - szünetet rendeltek el – derült ki az egyetem honlapjáról.

Botka László, Szeged polgármestere minden 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri rendezvény lemondását rendelte el az önkormányzati cégeknél. Nem lesznek előadások a Szegedi Nemzeti Színházban és az IH Rendezvényközpontban, és a Belvárosi Moziban sem. A Szent-Györgyi Albert Agora, a Sportcsarnok és a művelődési házak rendezvényeit sem tartják meg. A mai két sporteseményt már zárt kapuk mögött játszották: a MOL-Pick Szeged-Ferencváros zártkapus kézilabdamérkőzést élőben közvetítettük portálunkon. A 19 óra 15 perckor kezdődő Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalaegerszeg találkozóra sem mehetnek be nézők. Szombaton a Pick az Orosházával játszik, az az összecsapás is üres nézőtér előtt fog zajlani.

A szegedi vendéglátóhelyek is felkészültek a helyzetre, biztosítaniuk kell, hogy működésük zavartalan legyen. – Fontos az, hogy vendégeink bízzanak bennünk, ezért a bejáratnál kihelyeztünk kézfertőtlenítő balzsamokat, a mosdóban fertőtlenítőszappant, minden vendég után fokozott figyelemmel tisztítjuk az asztalokat. Kollégáim minden reggel áttörlik a kilincseket fertőtlenítőszerrel, és halmozottan figyelünk arra, hogy munkatársaink milyen gyakorisággal és hogyan mossanak kezet. Ezzel is példát szeretnénk mutatni vendégeinknek – mondta az A2 Gastro Caffé üzletvezetője és egyik tulajdonosa, Talmácsi Ádám. A 100 főnél nagyobb rendezvények betiltása érzékenyen érintheti az esküvőszervezőket és vendéglátóhelyeket. Információink szerint van olyan vendég, aki komolyan vette a kormány intézkedését és lemondta a 120 fősre tervezett lakodalmat. A vendéglátósok bíznak abban, hogy minél kisebb veszteséggel zárják majd ezt az időszakot. A szegedi edzőtermek is fokozottan ügyelnek a higiéniára, a Fit World Fitnessben például már egy héttel ezelőtt kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek ki a vendégeknek. 

Ahogy a kávézó tulajdonos, úgy a szakemberek is azt hangsúlyozzák, gyakori és alapos kézmosással sokat lehet tenni a vírusfertőzések ellen. Többek között például Tájékoztató videó jelent meg a kormány hivatalos közösségi oldalán. Ebben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mutatta meg, hogyan kell helyesen kezet mosni.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!