Omega-zsírsavak: fontosabbak a járvány alatt, mint hinnéd!

Belföld, 2020.11.06

A covid-2019 megállíthatatlanul az életünk részévé vált, és a legtöbb esetben azt halljuk: a megelőzés a legfontosabb. Igaz ez a higiéniás szokásainkra, a maszkviselésre és az immunrendszerünk védelmére.

Omega3 Ha utóbbit rendben tartjuk, akkor kisebb eséllyel betegszünk meg, illetve a fertőzéseket könnyebben győzzük le. Igaz ez a koronavírusra, de minden más kórokozóra is.

Immunrendszerünk védelmében az életmódunkat és a táplálkozásunkat kell első sorban megregulázni. Fontos a tápanyagok és vitaminok magasabb dózisú bevitele, a túlsúly elkerülése, a légzőszervekre káros dolgok kerülése. A D-vitamin, a C-vitamin és a cink mellett a halakban és magvakban megtalálható zsírsav, az omega-3 fogyasztása is kifejezetten egészséges és jótékony hatású az egész szervezetre nézve.

Mik azok az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak, bevitelük az egészséges életmód és a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Megtalálhatóak különféle tengeri élőlények húsában, édesvízi halakban, de növényi eredetű forrásaik is vannak: diófélék, petrezselyem vagy a spenót.

Az omega-3 zsírsavaknak alapvetően három típusa van. Az EPA -teljes nevén eikozapentaénsav a véralvadását segíti elő és gyulladáscsökkentő hatású. A DHA, vagyis dokozahexaénsav a szív- és érrendszer, az agykéreg, a retina és a szem megfelelő működését segíti elő. Az ALA (alfa-linolénsav) legfőbb feladata az emésztés és az anyagcsere segítése, valamint a koleszterin lerakódásának gátlása.

Hogyan támogatják egészségünket az omega zsírsavak?

Nemcsak az omega-3 zsírsavakra van szükségünk, hanem az omega-6 és omega-9 formákra is, ám ezekből kevesebb mennyiségben. Az orvostudomány szerint a zsírok bevitelének hatása az egyensúlyon múlik. Vagyis az omega-3-6-9 arányán. Az állati eredetű zsiradékokra, húsokra, belsőségekre (omega-6) is szükség van, hiszen ezekben oldódik például kiválóan az említett D-vitamin, melyből minimum 2000 NE-re van szükség naponta! De az A-vitamin, az E- és a K-vitamin is zsírban hasznosulnak. Emellett kellenek a kiegyensúlyozott idegrendszerhez, a hormontermeléshez és a bőr illetve haj egészségéhez is.

Az omega-9 zsírsavak szintén jótékonyan hatnak a szív-érrendszerre, de az immunrendszert különösen erősíthetik, és még az optimális vércukorszintet is befolyásolják egyes tanulmányok szerint. Omega-9 zsírsavakat pl.magolajokban találunk (kender, repce, kukorica vagy olívaolaj). Ez a zsírsav ugyan nem esszenciális, de sokat tehetünk vele egészségünkért.

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásait számos kutatás igazolta. A szív- és érrendszer működését a triglicerid nevű koleszterin, azaz vérzsír féle lerakódásának gátlásával segíti elő. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető a szívroham, az infarktus vagy a stroke kialakulásának veszélye.

Az agyra gyakorolt pozitív hatásai révén segíthet a depresszió kezelésében is. Amennyiben szervezetünkben alacsony az omega-3 zsírsav tartalom, az felboríthatja az agyműködés bonyolult kémiai folyamatait és szorongásos, depressziós állapothoz vezethet. Jelenleg is több vizsgálat folyik a demencia, illetve az epilepszia betegségek gyógyításában, valamint megelőzésében.

Az omega-3 kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, és ez nagyon fontos lehet egy járványnál, akár csak egy influenza vagy nátha esetén is, amikor a szövődmények által begyulladhat az arcüreg, a tüdő vagy a hallójárat.

Szemünk egészségének megőrzésében is segíthet az omega-3 zsírsavak bevitele, mivel hosszútávú hiánya főleg idős korban látásromláshoz vezethet. A gyermekek fejlődésében is kulcsfontosságúak az omega zsírsavak, mivel előnyösen befolyásolják a látószervek, illetve az agy működését, így hozzájárulhatnak a koordinációs és problémamegoldó készségek fejlődéséhez.

Az omega zsírsavak fogyasztása

A mai kor táplálkozása sajnos nem éppen kielégítő, a magyarok jó része elhízott (amit nem a zsírok vagy zsírsavak okoznak, hanem a szénhidrát), a vitamin szintünk pedig elég alacsonyan van. Éppen ezért törekednünk kell a táplálkozásunk megreformálására: csökkenteni a cukor bevitelt, a haszontalan kalóriákat tartalmazó édességek halmozását, a gyorsan emésztődő szénhidrátokat (fehér liszt) száműzni kell. Fedezzük fel az egészségesebb köreteket, mint a quinoa, bulgur, hajdina, barna rizs, édesburgonya!

Emellett elegendő egészséges zsírt kell bevinni (állati és növényi eredetű egyensúlyban), és a minőségi fehérjeforrásokra is oda kell figyelni - aki teheti háztáji vagy GMO mentes húsokat fogyasszon!

Zsírsavakban gazdag táplálkozással tehát sokat tehetünk egészségünk megőrzésének és a betegségek elkerülésének érdekében. A táplákozásunkat könnyen kipótolhatjuk, megtámogathatjuk étrend-kiegészítőkkel, akár az omega-3-ról, akár a D-vitaminról van szó. Maradjunk egészségesek!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!