Önkormányzat 2014 - Pest megyében a bírósági fellebbezések elbírálása után sem változtak a választási eredmények

Választás 2018, 2014.10.28

Egyetlen Pest megyei településen sem változott meg az október 12-ei önkormányzati választás előzetes eredménye, noha több mint harminc kifogást nyújtottak be a területi választási bizottsághoz (tvb), majd az ottani elutasító határozat miatt bírósághoz fordultak - tájékoztatta a testület elnöke kedden az MTI-t.

Kenéz Tibor közölte: a voksolás eredményét kifogásoló szabályos (nem alaki hibás) fellebbezéseket megtárgyalta és elutasította a tvb, vagyis minden esetben jóváhagyták a helyi választási bizottságok (hvb) döntéseit.

A polgármester-választás előzetes eredményét Pest megyében csak néhány esetben támadták meg, általában az első két helyen befutó jelölt közötti kis szavazatkülönbség miatt.

Az előzetes eredmény szerint Diósdon például a korábbi polgármester, Spéth Géza (Fidesz - KDNP) mindössze 7 vokssal maradt alul a független Bogó Lászlóval szemben, Tápiószelén pedig 16 szavazaton múlott, hogy Kovács Ferencnek (Társaskör) át kellett adnia polgármesteri székét a legtöbb voksot elnyert Majoros Tibornak (Tápiószelei Polgárok Egyesülete). Mindkét esetben a vesztes fél nyújtott be kifogást, de ezeket a beadványokat a tvb nem tartotta megalapozottnak, és a Kerepesről érkezett fellebbezést is elutasították. A tvb nem adott helyt az érdi, a ceglédi és a szigethalmi fellebbezéseknek sem - tette hozzá Kenéz Tibor.

A testület szerint sehol nem volt alapos oka a voksok újraszámlálásának, illetve az esetleges szavazásismétlésnek.

Így döntöttek a fóti 8-as számú egyéni választókerület eredményével kapcsolatos kifogásról is. Ott az MSZP-s és a Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt között mindössze 4 voksnyi volt a különbség a szocialista javára, miközben 32 rontott szavazatot találtak az urnákban. Ez az egyetlen olyan eset a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott hat Pest megyei kereset közül, amikor a bíróság megváltoztatta a tvb határozatát, és újraszámolták a rontott szavazólapokat. Az újraszámlálás után azonban maradt a korábbi eredmény: az érintett fóti kerületből Koncz János (MSZP) jutott be a képviselő-testületbe.

Így most már bizonyos, hogy a megye valamennyi településén az előzetes választási eredmények a mérvadóak - közölte a tvb elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!