Orbán Moszkvában - Az LMP a magyar cégeket erősítené az Oroszországgal folytatott viszonyban

Belföld, 2018.09.18

A magyar cégek erősítése, a metrószerelvények kötbérének kifizetése és az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésének elutasítása is szerepel az LMP elvárásai között, amelyeket frakcióvezető-helyettesük fogalmazott meg keddi budapesti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök moszkvai útjával kapcsolatban.

Demeter Márta Orbán Viktor látogatásával összefüggésben azt is kifogásolta, hogy "sosem ad kellő tájékoztatást" a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásairól.

Az ellenzéki politikus a kormány feladatának nevezte a magyar vállalatok segítését a multik helyett annak érdekében, hogy a hazai cégek exportképessé válhassanak.

Azt a kérdést is feltette: milyen hasznot hozott az embereknek az, hogy az ország csatlakozott a moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankhoz. Kinek a piacfoglalását szolgálják az innen érkező hitelek?

Demeter Márta a 3-as metró szerelvényeinek kötbérével kapcsolatban azt mondta: vagy haladéktalanul fizesse ki az orosz fél az összeget, vagy építsen légkondicionálót a szerelvényekbe.

Az LMP politikusa megismételte pártja aggályait a paksi bővítéssel kapcsolatban, mondván: az nemzetbiztonsági és környezeti kockázatokat is hordoz. Kifogásolta azt is, hogy a Roszatom dönthet arról, mely társaságok kapcsolódhatnak be a munkába, így az állam szerinte lemondott ezen a területen a rendelkezési jogáról.

Az ellenzéki képviselő szerint a kormányfőnek Moszkvában tiltakoznia kellene az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése ellen is, az Ukrajnát megkerülő szállítási mód ugyanis drágítaná a gázt Magyarországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!