Orbán Grúziában - Szijjártó: a magyar és a grúz kormány is alkalmazkodik a változó körülményekhez

Belföld, 2017.04.21

A magyar és a grúz kormány is azt a stratégiát követi, hogy alkalmazkodik a gyorsan változó világpolitikai és világgazdasági körülményekhez, ami nagyban segíti a két ország vállalatainak együttműködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-grúz üzleti fórum megnyitóján, pénteken Tbilisziben.

A tárcavezető beszédében kiemelte: nincs nyitott kérdés a magyar-grúz politikai kapcsolatokban, ami szintén kiváló hátteret biztosít a gazdasági együttműködéshez.

Magyarország a legelkötelezettebb támogatója Grúzia euroatlanti integrációjának - közölte, üdvözölve, hogy az EU végre vízummentességet adott Grúziának.

Szijjártó Péter kifejtette: azért is ez a legjobb idő a magyar-grúz gazdasági együttműködésre, mert a magyar gazdaság új szakaszba lép, amelyben az új technológiák, a kutatás-fejlesztés egyre fontosabb, és ennek megfelelő változásokat léptettek életbe, hogy az új technológiákat alkalmazó cégeket az országba vonzzák.

A magyar gazdaságpolitika fontos része a keleti nyitás, ennek keretében a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére törekednek a kaukázusi köztársaságokkal, és Grúzia a második legfontosabb partnere Magyarországnak ebben a térségben - magyarázta.

A miniszter arra is kitért, hogy 57 magyar üzletember érkezett a fórumra, ami az egyik legnagyobb üzleti delegációt jelenti, és ez meglátása szerint jelzi a magyar üzleti szféra érdeklődését Grúzia iránt.

Szijjártó Péter szerint a most aláírandó megállapodások biztos jogi hátteret adnak az együttműködésnek.

A látogatáson egyebek mellett beruházásvédelmi szándéknyilatkozatot, valamint a gazdasági tárcák közötti együttműködési szándéknyilatkozatot írnak alá.

A tárcavezető megjegyezte: az Eximbank 85 millió eurós hitelkerettel ösztönzi a magyar és grúz vállalatok együttműködését.

Giorgi Gakharia grúz gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter hangsúlyozta: Grúzia gazdasága dinamikusan fejlődik, a korrupció egyre kisebb problémát jelent az országban.

Mint mondta, várják a magyar cégeket Grúziába, ahol helyi partnereikkel kölcsönösen előnyös projektekben vehetnek részt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken hivatalos látogatást tesz Grúziában, útjára több tárcavezető és egy üzleti delegáció is elkísérte. A látogatás alkalmából szervezett üzleti fórumot a kormányfő és grúz kollégája, Giorgi Kvirikasvili zárja le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!