Orbán: példátlan eredmény az IMF-EU hitel visszafizetése

Belföld, 2016.04.07

Az IMF-EU hitel visszafizetése példátlan eredmény a mai világgazdasági környezetben, és nem lehetett volna elérni olyan barátok nélkül, mint amilyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Párizsban, a szervezet tanácsülését követően. Ángel Gurría, az OECD főtitkára Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta.

A kormányfő csütörtökön megbeszélést folytatott Ángel Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén.

Orbán Viktor az ülés után tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a hitel visszafizetése nagy teljesítmény, ennek eléréséhez sokak erőfeszítése kellett, így a magyar embereké, a mindenkori gazdaságpolitikát irányítóké, a munkavállalóké és a munkaadóké.

A miniszterelnök hangsúlyozta: "ma este minden magyar családnak jó oka van arra, hogy kinyisson egy jó üveg vörösbort és koccintson a haza egészségére, mert a tegnapi napon sikerült rendeznünk azt a régi adósságunkat, amelyet még az előző kormányok hoztak létre 2008-ban, amikor a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében óriási hitelt vettek fel az IMF-től és az Európai Uniótól". Ezt a hitelt visszafizették, így "ma reggel jobban ébredtünk és könnyebben is lélegzünk" - fogalmazott.

Orbán Viktor az eredmények elérésében hangsúlyozta a "barátok", különösen az OECD szerepét. Mint mondta, a szervezethez mindig lehetett fordulni a legnehezebb és a legkényesebb kérdésekkel is, hiszen politikai szándék nélkül, a szakmai szempontokra összpontosítva osztotta meg legjobb tudását és az általa összegyűjtött legjobb tapasztalatokat az országgal. Ezért "a magyar sikerben az OECD munkája is benne van" - tette hozzá.

A kormányfő kijelentette: ez az indoka annak, hogy Magyarország az OECD tagja és továbbra is az marad, fontos kérdések kidolgozásában - például a szakképzés, az oktatás, a gazdasági hatékonyság növelése és az egészségügy kérdése esetében - együttműködik a szervezettel a jövőben is, és számít az OECD tanácsaira.

Ángel Gurría, az OECD főtitkára nyilatkozatában Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta, és azt mondta, az ország tapasztalatait meg kell osztani más államokkal is. Sikertörténetnek nevezte Magyarországnak eredményeit, egyúttal felidézte, hogy az ország 20 éve működik együtt az OECD-vel. A mostani évforduló még csak a kezdete a közös munkának - tette hozzá Ángel Gurría, megemlítve: hamarosan Budapestre látogat.

A főtitkár méltatta az OECD és Magyarország szoros együttműködését, a mostani megbeszélését Orbán Viktorral pedig eredményesnek nevezte. Közölte: az együttműködés minden területéről, így a kis- és közepes vállalkozásokról, az oktatásról, gazdasági kérdésekről is beszéltek, a miniszterelnök pedig beszámolt országa sikereiről, amelyet egyebek mellett a gazdasági és társadalmi kérdésekben elértek.

Orbán Viktor korábban Párizsban európai kérdésekről egyeztetett Nicolas Sarkozy volt francia államfővel, a jobboldali Köztársaságiak vezetőjével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!