Orosháza átadta az államnak az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését

Belföld, 2021.12.22

Ingyen átruházza az államnak az Alföldvíz Zrt.-ben lévő 4,1 százalékos részesedését az orosházi önkormányzat.

Erről legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület, a határozati javaslatot az OROSCAFE beszámolója szerint 9 igen szavazattal, 1 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Az önkormányzat honlapján elérhető előterjesztés szerint az Alföldvíz, a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) és az önkormányzatok képviselőiből álló úgynevezett Projekt irányító bizottság nyár végén megbízást adott a Pons Válságkezelő Kft.-nek az Alföldvíz átvilágítására.

A cégértékelési gyorsjelentés október végére elkészült, ennek alapján a bizottság az integrációs javaslatot, valamint "az önkormányzati víziközmű ellátási kötelezettség és az ahhoz szükséges, azt működtető vagyon Magyar Államra történő átruházásáról szóló megállapodás tervezetét elfogadta" - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Az MTI információi szerint valamennyi tulajdonos önkormányzat kapott a lehetséges állami integrációról szóló "felmérést", amelyet megválaszolt; ennek alapján készítettek számukra egy előterjesztés-tervezetet, amelyet saját képviselő-testületük elé kell vinniük várhatóan január 31-éig.

Az Alföldvíz augusztus 10-ei közgyűlésén a tulajdonos önkormányzatok többsége úgy határozott, hogy kezdődjön egyeztetési folyamat, "amely megalapozhatja a szolgáltató részvételét a koordinált integrációs programban, és a társaság tulajdonosainak víziközművagyon - állam részére történő - átadására vonatkozó későbbi döntéseit" - számolt be akkor az NV.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő az MTI-nek nyár végén úgy nyilatkozott: ígéretet kapott arra, hogy az integráció lezárulta után is marad központja Békéscsabán az utódcégnek, a dolgozókat nem bocsátják el, bérfelzárkóztatási program indul és középtávon elkezdődik a hálózat fejlesztése.

Megjegyezte: szeretnék, ha ez egyfajta mintaprojekt lenne a jövőben esetleg az integrációs programhoz csatlakozó más cégeknek. (A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. június 13-tól hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy - önkéntesen - részt vegyenek az NV Zrt. által koordinált integrációs folyamatban, amellyel biztosítható a hatékonyabb hosszú távú működés.)

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű-szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

Az Alföldvíz Zrt. 2020. januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtéséért, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították. Magyarország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának 2019-es üzemi vesztesége 647,8 millió forint, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint volt.

A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

2020 végén az állam több mint 602 millió forintos többletforrást biztosított a békéscsabai önkormányzaton keresztül a cégnek, amelyet részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!