OVF: további szakaszokon rendeltek el árvízi és belvízi készültséget

Belföld, 2018.03.23

További szakaszokon rendeltek el árvízi és belvízi készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs legfrissebb jelentése szerint Magyarországon jelenleg 376 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség. Ebből másodfokú készültség 215 kilométer, elsőfokú készültség pedig 161 kilométer hosszban.

Mint kifejtették: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Hortobágy-Berettyó mentén, Tolna megyében a Sió mentén van másodfokú árvízvédelmi készültség. Szintén Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén, továbbá Békés és Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség.

A Balatonból továbbra is eresztik a vizet a Sió csatornán keresztül. Az előrejelzések szerint a most következő 6 napban jelentős csapadék a vízgyűjtő területén nem varható, ezért a tó vízszintjének stagnálása, majd csökkenése várható.

A belvíz miatt 61 szakaszon van készültség: öt szakaszon harmadfokú, 38 szakaszon másodfokú, 18 szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött területek nagysága több mint 74 ezer hektár, s ebből több mint 38 ezer hektár vetés/szántó. A legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak.

Kiemelték továbbá, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban az ország területén nem várható számottevő csapadék. Így a folyamatos belvízi szivattyúzás mellett az elkövetkező napok hőmérséklet emelkedése várhatóan segíti a víz talajba szivárgását. Mindezek nyomán a csapadékmentes időszakokban a napsugárzás és a mérsékelt szél hatásának köszönhetően a belvízi elöntések várhatóan csökkennek - áll a vízügyi jelentésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!