Paksi bővítés - A DK inkább az otthonok energiafelhasználását korszerűsítené

Belföld, 2017.03.26

A paksi atomerőmű bővítése helyett a magyar otthonok energiafelhasználásának korszerűsítését javasolja a Demokratikus Koalíció (DK) - mondta Oláh Lajos országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek.

A DK politikusa, független képviselő budapesti sajtótájékoztatója után telefonon azt mondta: a paksi bővítésre fordítandó háromezer milliárd forintot lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel megháromszorozva olyan energiahatékonysági beruházást javasolnak, amelynek eredményeként minden magyar háztartás 40-50 százalékos energiamegtakarítást érhetne el.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: Paks II. soha meg nem térülő beruházás lenne, amely előreláthatóan környezeti problémákat és jelentős energetikai kiszolgáltatottságot okoz az országnak. Lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel kiegészítve viszont kilencezer milliárd forintból 10 év alatt szinte minden magyar háztartás korszerűsíthetné energiafelhasználását.

Az egyebek mellett kazáncserét, ablakcserét, szigetelést, napenergia-alkalmazást tartalmazó beruházás hosszú távú megtakarítást jelentene a lakosságnak, hiszen jelentősen csökkenne a rezsi - hangsúlyozta. Csupán a tetőszigeteléssel 10-20 százalékos megtakarítás érhető el, a teljes energiahatékonysági felújítás pedig hosszú távon 40-50 százalékos energiamegtakarítást jelentene háztartásonként - tette hozzá.

A lakossági önrész 3,5 millió háztartással számolva 2,5 millió forintos költséggel járna háztartásonként, amelyet kedvezményes - lehetőleg kamattámogatott - hitelből is lehetne fedezni, ez a hitel viszont a rezsiköltség csökkenéséből nagyon könnyen és gyorsan visszafizethető lenne - jelentette ki.

Emellett míg a paksi beruházás nagy multicégeknek kedvezne, a DK által javasolt program nagyon sok magyar kis- és középvállalkozásnak adna munkát. Ennek köszönhetően az állami önrész jelentős része is megtérülne többi között adók formájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!