Paksi bővítés - LMP: a Fideszen múlik, hogy lesz-e népszavazás

Belföld, 2017.06.27

Az LMP szerint a Fideszen múlik, hogy lesz-e népszavazás a paksi bővítésről - írta a párt két társelnöke kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében, a Kúria döntésére reagálva.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos kifejtette: a Kúria az Alaptörvény alapján tudja meghozni a döntéseit. A jelenlegi Alaptörvényt a Fidesz fogadta el, és "rakott bele szándékosan olyan részeket, amelyekkel meg tudja akadályozni a paksi népszavazást" - tették hozzá.

Az LMP nem adja fel a harcot, a párt szerint ugyanis a magyar emberek maguk is népszavazást akarnak, és semelyik kormány nem mehet szembe hosszútávon a nép akaratával - írták az ellenzéki párt vezetői.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 18-án tagadta meg a Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy új atomerőművi blokk csak akkor kaphasson létesítési engedélyt, ha az azzal együttesen számított magyarországi teljes villamosenergia-termelő kapacitás legalább egyharmada megújuló energiaforrás hasznosításával működik?"

A Kúria kedden elbírálta az NVB határozata ellen benyújtott jogorvoslatot és helybenhagyta a hitelesítést megtagadó döntést. A bíróság egyetértett az NVB álláspontjával abban, hogy a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközése miatt tiltott tárgykört érint. A Kúria ugyanakkor azt is megállapította, hogy a kérdés nem felel meg a választópolgári egyértelműség követelményének. A döntés jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!