Paksi bővítés - LMP: a magyar vállalkozásoknak nem osztottak lapot

Belföld, 2018.01.19

Az LMP szerint az is bizonyítja, hogy a paksi atomerőmű bővítése az évszázad legrosszabb üzlete, hogy azon "nem osztottak lapot" a magyar vállalkozásoknak, a kormány helyette orosz, amerikai és francia cégeket "kenyerez le".

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az új blokkok turbináit az amerikai General Electric és a francia Alstom konzorciuma szállíthatja majd mintegy 250 milliárd forintért, a két cégről pedig kiderült, hogy kapcsolatban áll az orosz Roszatommal. Források egyértelműen mutatják, hogy ebből a 250 milliárd forintból a Roszatom is részesedni fog, a turbinát pedig gyaníthatóan Oroszországban állítják majd elő - tette hozzá.

Az LMP szóvivője hangsúlyozta, a paksi bővítést korábban azért is nevezték az évszázad legrosszabb üzletének, mert az gazdaságilag csődbe viheti az országot, Oroszország ugyanis bizonyos feltételek mellett a teljes hitelösszeget egy összegben visszakérheti. Emellett az új blokkok termelik majd a legdrágább áramot az országban, a bővítés pedig rendkívüli biztonsági kockázatot jelent a beruházás alatt húzódó geológiai törésvonal és az erősen löszös talaj miatt.

Az LMP új atomerőmű építése helyett az olcsó, biztonságos és a magyar vállalkozásokat valóban munkához juttató megújuló energiaforrásokra alapozná Magyarország energiaellátását - mondta az ellenzéki politikus, aki szándékaikra példaként említette szélkerekek építését, a háztartások napelemekhez juttatását, valamint a geotermikus energia és a biomassza kihasználását.

Kanász-Nagy Máté kérdésre válaszolva elmondta, nem tud nyilatkozni azon sajtóhírek valódiságáról, amelyek arról szólnak, hogy Szél Bernadettnek, az LMP miniszterelnök-jelöltjének egyik korábban felkért afgán származású szakértőjét nemzetbiztonságilag kockázatosnak minősítették. Szerinte az ilyen információk titkosak, így azokról nem tudhatnak, a nyilvánosságra hozataluk pedig bűncselekmény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!