Paksi bővítés - LMP: csak az emberek dönthetnek a paksi beruházásról

Választás 2018, 2017.04.18

Csak az emberek dönthetnek a paksi beruházásról, ezért az LMP újabb népszavazási kérdéseket fog benyújtani a témában, emellett kezdeményezik az alaptörvény módosítását, hogy a GDP 5 százalékát meghaladó állami nagyberuházásokról minden esetben kötelező legyen népszavazáson kikérni az emberek álláspontját - mondta Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja az MTI-nek, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két - magánszemélyként benyújtott - népszavazási kérdésének hitelesítését is megtagadta keddi ülésén.

Az NVB kedden hét, a paksi bővítés megakadályozásáról szóló népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg. Ferenczi István azon kérdését, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jövőben új atomerőművi blokk ne épüljön?" az NVB többsége arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kérdés nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érint, ebben pedig nem lehet népszavazást tartani az alaptörvény szerint. Emellett a bizottság szerint megtévesztő is, mert a jelenlegi szabályok szerint a népszavazás eredménye csak három évig kötelező az Országgyűlésre.

Ferenczi István másik kérdése az volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2080 előtt üzembe helyezzenek Magyarországon atomerőművi blokkokat?" Ennél a kérdésnél az NVB többsége lényegében az előző kérdéshez hasonló érvekkel tagadta meg a hitelesítést.

A politikus az MTI-nek a testület ülése után azt mondta, csalódott a bizottság döntése miatt, de egyáltalán nincs meglepve. Mint mondta, az NVB egyre nevetségesebb helyzetbe hozza magát azzal, hogy "ilyen-olyan-amolyan indokokkal elutasítják" a paksi bővítésről szóló népszavazási kérdéseket.

Hozzátette: lehet jogszabályokra és az alaptörvényre hivatkozni a megtagadásoknál, ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy ezek a törvények, jogszabályok helyesek-e. Véleménye szerint jelenleg nem lehet semmit tenni, "ha van egy gyakorlatilag puccsszerűen meghozott nemzetközi szerződés" a paksi atomerőmű bővítéséről.

Megjegyezte: az LMP szerint viszont csak és kizárólag az emberek dönthetnek egy ilyen súlyú kérdésben, amely - szavai szerint - veszélyezteti az ország szuverenitását és energiabiztonságát, ráadásul "hihetetlenül nagy a korrupciós kockázata".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!