Palkovics: a cél, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek

Belföld, 2022.01.13

Tizenkét éve dolgozunk azon, hogy a magyar fiatalok valóban a jövő nyertesei legyenek, és ebben a biztonságos, jól élhető, szerethető országban tervezzék azt a bizonyos jövőt - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Palkovics László köszöntőjében hozzátette: ez az oka annak, hogy korábban soha nem látott összeget fordítanak a felsőoktatásra. Tavaly a GDP 1,3 százalékét költötték az egyetemekre, 2022-ben pedig - a több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrást is beleértve - ez az arány 1,9 százalék lesz, amivel Magyarország a felsőoktatás finanszírozásában az európai éllovasok közé tartozik - mondta.

A miniszter felidézte: 2014-ben döntöttek a felsőoktatás átalakításáról, és egy olyan struktúrát vázoltak fel, amely versenyképesebbé teszi az egyetemeket azáltal, hogy szabadabb működési környezetben a piaci elváráshoz igazítja a képzési kínálatot és tartalmat.

A fejlesztések célja egyértelmű: a magyar tudás, az innováció, a tehetség bázisán a gazdaság és a közszolgáltatások igényeire nyitott, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő egyetemek létrejötte - mondta Palkovics László.

Megjegyezte: a fiatalok bizalmat szavaztak ennek az újításnak, 2021 szeptemberében a hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer diák kezdte meg tanulmányait a modellváltáson átesett 21 intézményben és 30 ezren tanulnak egyházi fenntartású intézményben.

A miniszter köszöntötte az oktatókat is, akik a legfontosabb partnerek abban, hogy a hallgatók érdekeit szolgálva az oktatás minősége szavatolható legyen.

Palkovics László kiemelte: a magas színvonalú, korszerű képzések érdekében elengedhetetlen és időszerű az oktatók, a felsőoktatásban dolgozók anyagi megbecsülése.

Az állami, alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények 50 ezer dolgozójának keresete két ütemben, tavaly és idén összesen 30 százalékkal nő, a béremelés fedezetére a kormány 64 milliárd forintot fordít - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása és megerősítése lesz. Megjegyezte: az ország versenyképességét jelentősen befolyásolja, hogyan tud reagálni a digitális és globális kihívásokra.

Akkor végezhet az ország az élmezőnyben, ha legkorszerűbb és a gyakorlatban legjobban hasznosítható tudást adjuk át a következő generációnak, és ezért fontos a felsőoktatás megerősítése - közölte Palkovics László.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke sok sikert kívánt a továbbtanulási és pályaválasztási útkereséshez a kiállításra látogató középiskolásoknak.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke arról beszélt, hogy a kiállítás jó lehetőséget biztosít a tájékozódásra, és arra bíztatta az érdeklődőket, járják körbe a kiállítást és tegyék fel kérdéseiket.

Palkovics László a szakkiállításon A felsőoktatás jövője - a jövő felsőoktatása című konferencián is előadást tartott. Ismertette a magyar kutatási ökoszisztémát, és szólt az egyetemi rendszer átalakításáról.

Az oktatási seregszemlén a pályaválasztás előtt álló fiatalok interaktív programokon vehetnek részt, és megismerkedhetnek a felsőoktatás aktualitásaival. Idén közel 90 kiállító, számos felsőoktatási intézmény, nyelviskola, ösztöndíjprogramok képviselői várják a középiskolásokat, szüleiket és minden érdeklődőt a kiállításon.

A látogatók az intézmények hallgatóitól és munkatársaitól is kérdezhetnek az egyetemek, főiskolák és szakképző iskolák képzéseiről, felmérhetik felvételi esélyeiket, tájékozódhatnak a különféle idegennyelv-tanulási és ösztöndíj-lehetőségekről.

A kiállításon bejelentették azt is, hogy az idei EFOTT házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) lesz. Gyuricza Csaba rektor közölte: fenntartható, zöld és szórakoztató fesztivált szerveznek.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!