Pályaorientációs alkalmazást fejlesztett az OH

Belföld, 2021.09.30

Egymilliárd forintos uniós pénzből pályaorientációs programot fejlesztett az Oktatási Hivatal (OH) általános és középiskolai diákoknak.

A 2017 júniusától és 2021 október végéig tartó uniós projekt célja az általános és középiskolák pályaorientációs eszköztárának bővítése az életpályatervezés támogatásáért, hangsúlyt helyezve a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai pályák iránti érdeklődés felkeltésére - írták az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben.

Ismertették: a projekttel fejlesztették ki a pom.oktatas.hu honlapon elérhető úgynevezett pályaorientációs mérő- és támogatóeszközt. Az alkalmazás önismeretre alapozó kérdéseivel, a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai készségeket vizsgáló feladataival a 7-8., illetve a 10-12. évfolyamos tanulók megtalálhatják az érdeklődésüknek, kompetenciáiknak leginkább megfelelő pályákat, továbbtanulási lehetőségeket.

A pályaorientációs eszközt a fejlesztés során több mint 10 ezer tanuló próbálta ki.

A honlap a diákok mellett a szülőket és a tanárokat is több hasznos információval segíti - írták.

A pedagógusok továbbképzéseken és a pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz szakszerű alkalmazását megkönnyítő szakmai programokon vehettek részt: 1700-an akkreditált továbbképzésen, további 1300-an képzésen vagy tematikus tájékoztatón bővítették módszertani tudásukat és ismerték meg az eszköz működését. Ötleteket kaptak arra is, hogyan illeszthető be a pályaorientációt támogató eszköz az iskolai mindennapokba - tették hozzá.

A projekthez kapcsolódóan szakmai együttműködést támogató fórumokat, műhelyfoglalkozásokat szerveztek, amelyeken a tapasztalatok és a bevált módszerek, jó gyakorlatok megosztására is lehetőség volt. A tájékoztató rendezvényeket is beleszámítva több mint négyezer pedagógusnak volt módja elmélyíteni pályaorientációs ismereteit a projekt időszaka alatt - olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!