Pályázatot írnak ki a dorozsmai nagybanira

Belföld, 2018.01.26

A február 16-i szegedi városi közgyűlés szavazhat arról az előterjesztésről, mely hasznosításra kínálja a most felszámolás alatt lévő Dorozsmai Nagybani Piac Kft. területét. Az elképzelést támogatja Tóth Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője is.

Önkormányzat2014 - Jobbik - Tóth Péter szegedi polgármesterjelölt bemutatkozása
Tóth Péter pénteki sajtótájékoztatóját egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte. Elmondta, hogy a korábban nyereséges piacos cég életébe az hozott döntő fordulatot, hogy az M5-ös autópálya mellett2016 májusában megnyílt egy magánbefektető által üzemeltetett jóval korszerűbb nagybani, ami rövidesen elszipkázta az árusok többségét. Mivel csak a kistermelők egy része maradt Dorozsmán, a cég jelentős veszteséget kezdett termelni, így a kft-ben többségi tulajdonos önkormányzat a felszámolás mellett döntött.

Tóth szerint közvetlen anyagi kár nem érte az önkormányzatot, hiszen a magánbefektető körülbelül ugyanannyi iparűzési adót fizet, mint amennyi veszteséget termelt a saját cége. A felszámolás azonban újabb lehetőséget biztosít, hiszen a felszabadult területet meg lehet hirdetni befektetők számára, így a város egy tőkeerős cég érkezésével újabb bevételekhez juthat, ráadásul jelentős lenne a munkaerőigény ebben az esetben.

Mivel 4-5 milliárd forint kormányzati forrásra pályázhatnak olyan cégek, melyek a konzerviparban szeretnének befektetni, jó lenne, ha egy olyan befektető jelenne meg itt, amely elnyerhet ilyen támogatást. A 90-es években összeomlott magyar konzervipart csak állami támogatással lehet feltámasztani, Szeged pedig kedvezményekkel, illetve a dorozsmai piac telkével tudná elérni, hogy egykor virágzó konzervipara újjáéledjen.

Tóth beszélt arról a hisztériakeltésről is, amit a helyi Fidesz produkált ebben az ügyben. Szerinte a helyben ellenzékben lévő képviselők ellentmondásba keveredtek önmagukkal akkor, amikor a kormánypárthoz kötődő magánbefektetőt teszik felelőssé a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. csődjéért. Az is elfogadhatatlan a jobbikos képviselő számára, hogy a fideszesek hergelik a kistermelőket, ugyanis az elfogadható minden fél számára, ha ezek az árusok a Cserepes sori piacon kapnak helyet.

A február 16-i közgyűlés dönt a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. területére kiírt pályázatról, amelynek feltételei között valószínűleg benne lesz, hogy a hagyományos havi egy dorozsmai vásárnak biztosítani kell a helyet, mert a helyiek és a környékbeliek ragaszkodnak ehhez a rendezvényhez. Tóth Péter bízik abban, hogy lesznek pályázók, és a város profitálni fog az új befektetésből.       
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!