Párbeszéd: nyilvánosságra kell hozni a 4-es metró dokumentumait

Belföld, 2017.01.16

A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint teljes nyilvánosságot kell adni a 4-es "metróbotrány" dokumentumainak, és azonnal felelősségre kell vonni az ügyben érintetteket, tekintet nélkül "a bűnösök párthovatartozására".

Jávor Benedek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának sajtótájékoztatójára reagált. Csepreghy Nándor közölte: mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A Párbeszéd szerint az ügy súlya "nem teszi lehetővé a további sumákolást". Egyetértenek Csepreghy Nándorral abban, hogy a négyes metró "bűzlik a korrupciótól": a forgalmi adatok a létezését sem indokolják, sokszorosára drágult építés közben, a projekt beszerzéseit a teljes átláthatatlanság jellemezte - írták.

Csakhogy a beruházás fele - és a drágulás nagyobbik része - az Orbán-kormány időszakára esett, "a szerződések átláthatóságáért ők sem tettek semmit, ráadásul ki sem vizsgálták a botrányos beruházást, minden eddigi vizsgálatot az uniós illetékesek végeztek el. Az eredményt pedig Orbánék azóta is titkolják, csak a számukra kedvező tényeket mazsolázzák ki a titkos anyagból" - fogalmazott az EP-képviselő.

A Párbeszéd információi is azt igazolják, hogy "a lopás átíveli a 2006-tól 2014-ig terjedő korszakot, vagyis az elmúlt tíz év összes kormánya és fővárosi vezetése is érintett benne".

Korábban Jávor Benedek már vizsgálatot is kezdeményezett az OLAF-nál a projekt részét képező metrókocsik beszerzésével kapcsolatban.

Az ügy arra is rámutat, hogy elodázhatatlan az európai ügyészség létrehozása: ha a magyar kormányon múlik, erről a lopásról ugyanúgy nem tudnánk semmit, mint az uniós támogatásokat fosztogató többi politikai "rablóakcióról" - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!