Pásztor István: van mire büszkének lennünk

Belföld, 2018.03.19

Ha a mai Európa politikusai, döntéshozói ismernék a magyar történelmet, óvatosabban, körültekintőbben fogalmaznának, amikor rólunk, magyarokról beszélnek. Ha összemérnénk a magyarokat az európai nemzetekkel, a tőlünk nyugatra lévőekkel, büszkén kihúzhatjuk magunkat, van mire büszkének lennünk - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Brüsszelben hétfőn.

A vajdasági politikus a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén kijelentette, március 15-e nem ért véget Világossal és Araddal sem.

Százhetven éve beírták a történelemkönyvekbe, hogy Magyarország a parlamentáris demokrácia hazája - emelte ki.

"Mindezt lehetetlenség volna elmondani azoknak, akik európai döntéshozókként vagy szakértőkként értetlenkedve figyelik a magyarok döntéseit. Azonban ez nem a mi felelősségünk. Az volna a mi felelősségünk, ha eltitkolnánk azt, amit képviselünk, azt, akik vagyunk. Ahogyan nem tettük ezt 1848-49-ben, úgy nem tesszük ma sem" - fogalmazott.

Kijelentette: a magyarok nem fogják meggondolni magukat, legfeljebb "némi szomorúsággal" tudomásul veszik, hogy Európában úgy a másik fél megértésének, mint a választókra való odafigyelés és megfelelés eszméje megkopott, elhasználttá vált, ezért félredobták.

Elmondta, a vajdasági magyar közösség elvárta 2010-ben a nemzeti kormánytól, hogy "lemossa a testvértagadás 2004-es szégyenét".

"Többet és szebbet kaptunk az elmúlt nyolc év alatt annál, amit megfogalmaztunk. És ezért mindent meg fogunk tenni, hogy ezt az érzést - a nemzeti összetartozás érzését - ne vehessék el tőlünk" - fogalmazott a vajdasági politikus.

Az eseményen köszöntőt mondott Deli Andor európai parlamenti képviselő is, aki kijelentette: a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdenie. Ez 1848 hőseinek üzenete. De tudták ezt a magyarok 1956-ban, amikor a szovjet-kommunista terror ellen lázadtak, és tudták ezt 1989-ben is, amikor a szocialista diktatúrával szemben, egy demokratikus, európai jövőért álltak ki - mondta.

Arra emlékeztetett, ahogy 1848-ban a nemzeti összefogás adta vissza a magyarok szabadságát és önbecsülését, a magyar nemzet együtt, egymásba kapaszkodva nagyon sok mindent elért az elmúlt években is. Mint mondta, az elért eredmények komoly veszélybe kerültek 2015-ben, de a fizikai és jogi határzárral sikerült megállítani az illegális bevándorlást.

"Noha a helyzet stabilnak tűnik, bennünket, magyarokat a sors és a történelem már megtanított arra, hogy a szabadság egy nagyon nehezen elérhető, ugyanakkor nagyon illékony tünemény. A szabadságot tudni kell megszerezni, de ugyanúgy tudni kell megőrizni is" - fogalmazott.

A tét óriási és mindenkire szükség van ahhoz, hogy Magyarország és a nemzet - hűen 1848 örökségéhez - továbbra is a saját útját járhassa - tette hozzá a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!