Pécsi közgyűlés: többségi állami tulajdonba kerülnek a város melletti repülőteret üzemeltető és fejlesztő cégek

Belföld, 2021.12.14

A pécs-pogányi repülőtér korszerűsítéséhez eladja a magyar államnak a baranyai megyeszékhely önkormányzata a létesítmény üzemeltetéséért és fejlesztéséért felelős gazdasági társaságaiban meglévő többségi tulajdonrészét - döntött keddi ülésén a városi közgyűlés.    

A pécsi közgyűlés döntése értelmében a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft.-ből és az Air-Horizont NKft.-ből 51-51 százalékos tulajdonrészt csaknem 980 millió forintért értékesít a helyhatóság a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

Ruzsa Csaba külsős alpolgármester az általa jegyzett előterjesztésben a döntés indokai között azt írta, hogy a város az üzletrészek értékesítésével a repülőtér állami részvétellel megvalósuló korszerűsítését szeretné elérni.

Az előterjesztésben a várható fejlesztésekkel kapcsolatban jelezte: a repülőtér felújítása magában foglalhatja a jelenleg 1500 méter hosszúságú kifutópálya meghosszabbítását 2180 méteresre. Ennek célja, hogy a jelenlegi állapot szerint fogadható legfeljebb 70-90 személyes repülőgépek helyett 130-150 személyes utasszállító repülőgépek biztonságos közlekedtetése is megoldható legyen.

Az alpolgármester szerint a repülőtér közös erővel történő modernizálása lépéselőnyt jelentene a város ipari termelési volumenének növeléséhez, a vállalkozások megtelepedésének elősegítéséhez és a turizmus élénkítéséhez.

Az egyhangúlag támogatott előterjesztés tárgyalása után Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi önkormányzati képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatón azt mondta: a döntéssel fontos mérföldkőhöz ért a reptér ügye.

Úgy vélekedett, hogy a majdani. várhatóan állami szerepvállalással megvalósuló fejlesztéssel a térséghez méltó regionális és gazdasági előnyökkel járó létesítmény jön létre a pécsi ipari parkok és az M60-as autópálya szomszédságában.

A 2003-ban átadott pécs-pogányi repülőtér megnyitása óta szinte kizárólag sportcélokat szolgál, ennek oka, hogy 1500 méteres szilárd kifutópályája miatt nem szállhatnak le rajta nagyobb utas-, illetve teherszállító repülőgépek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!