Potápi: az ostravai magyarok is ragaszkodnak nemzetükhöz és kultúrájukhoz

Belföld, 2017.12.08

Az ostravai magyarok megtartották magyarságukat, nemzetükhöz és kultúrájukhoz való ragaszkodásukat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a csehországi Ostravában.

Potápi Árpád János pénteken a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége Ostravai Helyi Egyesülete fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen kiemelte: az ostravai magyarok nem felejtették el, honnan jöttek, és megtartották felvidéki gyökereikhez való kötődésüket - írta a Miniszterelnökség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Az egész magyar nemzet hálával tartozik az ostravai magyarságnak azért, hogy nyelvük és kultúrájuk ápolása mellett életben tartották Esterházy János emlékezetét" - idézték az államtitkár szavait. Potápi Árpád János kiemelte, az ostravai magyarok tették meg az első lépést ahhoz, hogy a mártírhalált halt politikus hamvai idén szeptemberben végre hazatérhettek Alsóbodokra.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány 2014-ben a Kőrösi Csoma Sándor-program, 2015-től pedig a Petőfi Sándor-program keretében segíti a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségét, amelynek munkája nagyban hozzájárult az ostravai magyar közösség megerősödéséhez.

Potápi Árpád János kiemelte azt is, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság idén 300 millió forintos kerettel külön pályázatot írt ki a világban működő magyar szervezetek részére; január 15-ig várják a jelentkezéseket - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!