Pozitív változások a szegedi lakásrendeletben, de Szentistványi szerint még ennél is több kell

Belföld, 2017.06.22

Három fő elem módosulhat a szegedi lakásrendeletben, melyek előrelépést jelentenek, de még messze a legfőbb cél – véli Szentistványi István független önkormányzati képviselő.

Szentistványi István
A pénteki városi közgyűlés elé kerülő a lakásrendelettel kapcsolatos módosítások igazságosabbá teszik a pályázati rendszert, ám a fő szociális problémákat nem oldja meg – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szentistványi István. Az egykori LMP-s városi képviselő folyamatosan küzd azért, hogy a rendelet valóban a szociálisan rászorulók érdekeit szolgálja, ám eddig kevés eredményt ért el. A képviselő szerint a módosításra is elsősorban azért van szükség, mert Botka László, a város polgármestere, egyben az MSZP miniszterelnök-jelöltje harcos baloldali programmal állt a választók elé, és először saját városában szeretné megmutatni, hogyan működik a társadalmi szolidaritás.

Első lépésként az óvadékok rendszerét változtatná meg a közgyűlés, amit elsősorban Szentistványi módosító indítványa alapján terjeszt elő a polgármester. Ennek lényege, hogy azok, akik tartozások miatt jogcímnélküli lakókká válnak egy önkormányzati bérlakásban, kapjanak esélyt arra, hogy rendezzék adósságukat, és ha ezt megtették, ne terheljenek rájuk újabb óvadékot. Ha ugyanis valaki nagy anyagi áldozatok árán rendezte tartozásait, és ismét jogot szerez a bérleményre, már valószínűleg nem marad arra tartaléka, hogy az óvadék több tízezer forintos részleteit is leszurkolja.

Ha a módosítást megszavazza a közgyűlés, az nagy segítség lesz a bérleményekben élők számára, mint ahogy az is komoly előrelépés lenne, ha nem érintené hátrányosan a helyi rendelet azokat, akiknek még nincs nagyobb fizetési hátralékuk az IKV felé. Lehetőség lenne ugyanis ilyen esetekben kisebb és alacsonyabb komfortfokozatú lakásokba átköltözniük azoknak, akik átmeneti pénzügyi gondokkal küzdenek, és így csökkennének a fizetési tételeik. Az adósság így nem halmozódna, a család pedig nem veszítené el a lakhatását.

A legfontosabb változás az önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletben az lehet, hogy megváltozik a pályázati pontrendszer tematikája, a jövőben ugyanis megnő a szociális helyzetre adott pontok jelentősége, a jövedelem pedig kevésbé lesz fontos tényező. A tervezet szerint a gyermekek száma is nagyobb súllyal esik majd latba. Ha a városatyák elfogadják az előterjesztést, akkor ezután nem konkrét lakásra, hanem elhelyezésre lehet pályázni.

Tavaly, az országban egyedülálló módon a szegedi önkormányzat szociális bérlakás programot indított, amelynek keretében 2016-ban 204 bérlakást újított fel teljesen az ingatlankezelő cég. Az idén folytatódik tovább a program és 220 önkormányzati bérlakást újítanak fel teljesen, ezekre lehet majd a megújult feltételekkel pályázni, ha a közgyűlés a rendelettervezetet jóváhagyja. Szentistványi azonban itt nem állna meg, hanem a jelenleginél több előnyt biztosítana a hátrányos helyzetben lévőknek. Szerinte a jövedelemnek még mindig túl nagy a szerepe a pályázatok elbírálásakor, ugyanakkor a szociális helyzet még mindig kisebb súllyal esik latba, mint az elvárható lenne.

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!