Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2022.07.05

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa eltörölte a hallgatók által fizetendő olyan térítési díjakat, mint a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja, így az intézményben tanulóknak - más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben - nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

SZTE Rektori Hivatal Az egyetem szenátusa a fenntartó Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, az SZTE, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján, egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program részeként módosította a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatokat.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását.

A szenátus eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja.

A közlemény idézi Gellén Klára oktatási rektorhelyettest, aki kifejtette, az SZTE kiemelt célja a hallgatók tanulmányi előrehaladásának támogatása. Az egyetem vezetése a hallgatói önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítja meg és teszi hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatokat. A módosítások célja, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön. Az átalakított szabályzatok támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint erősítik a gyakorlatorientált oktatást.

Az új tanulmányi és vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a - jelenléti és az online oktatás előnyeit ötvöző - blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

További segítség a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány idén 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE kollégiumi szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!