Írásbeli fegyelmit kapott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központjának vezérigazgatója

Belföld, 2021.11.12

Írásbeli fegyelmit adott Karácsony Gergely főpolgármester Barts J. Balázsnak, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központja (BVFK) vezérigazgatójának, aki ellen a héten nyilvánosságra került, a Városháza értékesítéséről szóló hangfelvétellel kapcsolatban indult vizsgálat.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az "összevágott hangfelvétellel" összefüggésben azt írta: Karácsony Gergely az igazoló jelentés kézhezvétele után a BVFK igazgatóságának elnökét arra kérte, hogy értékelje az abban foglaltakat, és tegyen javaslatot.

Az értékelés szerint a vezérigazgató feladatai közé tartozik az ingatlanpiaci befektetők és képviselőik megkereséseinek fogadása, a kapcsolattartás, valamint a befektetői szándékok minél pontosabb megismerése és az általuk kért információk megadása, ezért nem kifogásolható, hogy egy ingatlanpiaci befektető képviselőinek megkeresésére a vezérigazgató velük találkozott, elképzeléseiket megismerte, és tájékoztatást adott nekik.

A vezérigazgató súlyosan hibázott azonban, amikor az ingatlanpiaci befektető képviselőivel ismertette a korábbi döntés-előkészítő tanulmány azon részét, amely a Városháza értékesítésének lehetséges, hosszú távú, 2030 utáni időre szóló alternatíváit mutatja be. Ezeket az alternatívákat ugyanis a Főpolgármesteri Kabinet korábban már elvetette, egyértelművé téve, hogy nem akarja a Városházát értékesíteni - írták. Hozzátették: ez akkor is hiba, ha a vezérigazgató célja az volt, hogy a hasznosítási lehetőségekről minél több információt szerezzen a befektetői szándékkal érkezőktől.

A vezérigazgató hibázott abban is - folytatták -, hogy az ingatlanpiaci befektető képviselői előtt "olyan informális beszédstílusban nyilvánult meg", amely kétséget ébreszthet egy külső szemlélőben az iránt, hogy a vezérigazgató egyetért-e a városvezetés ezen döntésével. A vezérigazgatónak építészmérnökként és ingatlanpiaci szakértőként lehet szakmai véleménye, de hivatali minőségében, egy ilyen érzékeny kérdésben, még zárt körben sem fejthet ki olyan álláspontot, amely kétséget ébreszt a felől, hogy a városvezetés szándékait helyesnek tartja-e - emelték ki.

Az igazgatóság elnöke szerint ezek olyan hibák, amelyek nem maradhatnak következmények nélkül, de felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-ben Tarlós István volt főpolgármester által kinevezett vezérigazgató a mindenkori városvezetés megelégedésére végezte a munkáját, és önmagában is értéke van "a jelenlegi polarizált közéletben" annak, ha egy szakember - még ha politikai érzékenysége vagy ezzel kapcsolatos kommunikációs készségei korlátozottak is - ciklusokon átívelően vezet egy köztulajdonban álló gazdasági társaságot.

Az elnök azt is megemlítette, hogy Barts J. Balázs úgy végezte el egy jelentős méretű önkormányzati ingatlanportfolió hasznosításának előkészítését, hogy azzal kapcsolatban korrupciós vádak meg sem fogalmazódtak. Továbbá különösen nagyra lehet értékelni az ingatlanértékesítés és -bérbeadás dokumentumainak nyilvánosságáért kifejtett tevékenységét, az anonim elektronikus licit rendszerének bevezetését, valamint az egységes önkormányzati ingatlanadatbázis előkészítését.

Kitért arra is: különböző, a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló fejlesztési telkek hasznosításának előkészítésével a vezérigazgató egyszerre szolgálta az önkormányzati vagyon értékének növelését és nyitott meg városfejlesztési lehetőségeket.

Ezek figyelembevételével a főpolgármester az igazgatóság elnökének javaslatát elfogadva az írásbeli fegyelmi mellett megtiltotta a BFVK vezérigazgatójának, hogy a jövőben a Városháza ingatlanának közép- és hosszú távú hasznosítása koncepciójáról külső személyekkel hivatali minőségében kommunikációt folytasson - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!